Merkez Bankası ilk faiz indirimini ne zaman yapacak? Morgan Stanley'den çarpıcı tahmin...

Morgan Stanley ekonomistlerinden Hande Küçük, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ilk faiz indirimini gerçekleştirmesi beklenen tarih hakkında tahminlerini paylaştı.

Güncelleme:

Morgan Stanley, Türkiye'yle ilgili analizinde enflasyon ve para politikası patikasını değerlendirdi. Morgan Stanley ekonomistlerinden Hande Küçük, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ilk faiz indirimini gerçekleştirmesi beklenen tarih hakkında tahminlerini paylaştı.

Yayımlanan notta, ücret ve fiyat artışları ile kamu harcamalarındaki artışın 2024 yılının ilk çeyreğinde enflasyonu yükselteceği belirtildi. Morgan Stanley, enflasyon görünümüne ilişkin tahmininde şu ifadeleri kullandı: "Enflasyon görünümü, Merkez Bankası'nın mayıs ayında yıllık olarak yüzde 70-75 aralığında zirveye ulaşacağı tahminleriyle genel olarak uyumlu görünse de, Merkez Bankası'nın enflasyon tahminlerine yönelik yukarı yönlü riskler, 2024'ün ikinci yarısı ve sonrasında daha belirgin hale geliyor."

İlk faiz indirim ne zaman görülecek? 

Morgan Stanley, faiz indirimine dair notta ise 2024'ün son çeyreğine kadar herhangi bir faiz indirimi beklemediklerini bildirdi. Notta, 2024'ün ikinci yarısındaki enflasyon düşüş hızındaki riskler göz önüne alındığında, ilk faiz indiriminin 2024 yılının 4. çeyreğinde gerçekleşebileceği öngörüldü.

Ayrıca, banka, politika faizinin ocak ayındaki yüzde 45'lik zirve seviyesinden sonra yıl sonunda yüzde 40'a ulaşacağını tahmin etti.

Yorumlar
Kalan Karakter 800