Memur ve emeklinin zam oranı belli oldu

Memur ve memur emeklilerinin zamlarını belirleyen Aralık ayı enflasyonu açıklandı. İşte 2023 memur ve emekli zam oranları....

1 7

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılı Aralık ayı enflasyon verisini açıklamasıyla birlikte, memur ve emeklilerine yapılacak maaş artış oranlarına esas teşkil edecek rakamlar da belli oldu. Peki memur ve emeklilerin zam oranı ne kadar?

2 7 ENFLASYON FARKI

Açıklanan verilere göre aylık enflasyon yüzde 1.18 olarak gerçekleşirken, yılın ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 15.39 oldu. Memurlar geçen yılın ikinci yarısı için toplu sözleşme kaynaklı yüzde 7 zam almıştı. Aynı dönemde enflasyon yüzde 15.39 olarak gerçekleşti. Böylece memur ve emeklileri için 8 puanın üzerinde enflasyon farkı oluştu. 

3 7 YÜZDE 8'LİK ZAM ALINACAK

Memur ve emekliler yine toplu sözleşme gereği yılın ikinci yarısı yüzde 8’lik bir zam daha alacak. Bunun eklenmesiyle birlikte 2023 yılının ilk yarısı için memur ve memur emeklileri en az yüzde 16.39 oranında maaş artışı alacaklar.

4 7 REFAH PAYI BELİRLENECEK

Bunun dışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce kamuoyuna duyurduğu refah payının ne kadar olacağına ise ekonomi yönetimi karar verecek.

5 7 EMEKLİ ZAMMI NE KADAR?

Enflasyon verileri sonrası memur ve memur emeklileri ocakta toplam yüzde 16,5 zam almaya hak kazandı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 15,4 zam alacak.

6 7 ZAM ORANLARI NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez toplu sözleşme zammına ek olarak 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor. Memurlar temmuz ayında yüzde 7'lik toplu sözleşme zammı almıştı. Bu rakamı aşan oran kadar enflasyon farkına hak kazanılıyor. Ocak ayı için yüzde 8'lik toplu sözleşme zammıyla enflasyon farkı eklenerek memur ve memur emeklisinin zam oranı ortaya çıkıyor.

7 7 SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLERİ ZAMMI

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de 6 ayda bir zam alıyor. Emeklilerin zam oranı 6 aylık enflasyona göre belirleniyor. Memur, sözleşmeli ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak. Öte yandan SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını geçen yılın son 6 aylık enflasyonu oranında zamlı alacak.

 
 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800