Marmara için tsunami uyarısı yapıldı! Prof. Dr. Tatar tarafından yeni açıklamalar...

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü olan Prof. Dr. Orhan Tatar, yaptığı yeni açıklamalar ile tüm dikkatleri üzerine çekiyor.

Güncelleme:

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü olan Prof. Dr. Orhan Tatar, 'Tarihteki depremlere bakıldığında, bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağı düşünülerek çalışmalar yapılıyor' dedi.

6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş’ın Elbistan ve Pazarcık ilçeleri merkezli oluşan 7.7 ve 7.6 şiddetinde depremlerin üzerinden tam 1 yıl geçmesi nedeniyle uzmanlar AFAD’ da bir araya gelip yaptıkları çalışmaları paylaştılar.

Düzenlenen toplantılarda AFAD genel müdürü Tatar’ın yanı sıra üniversitelerden deprem bilimi, jeoloji, yapı bilimi gibi farklı bölümlerden akademisyenler de katıldı.

Tatar kıyılarda tsunami gözlem istasyonlarının varlığından haberdar etti

Tatar, öngörülen Marmara depremi konusunda AFAD ’ın çalışmalarını anlattı. Neredeyse çoğu bilim insanlarının, İstanbul'da muhtemel bir deprem olasılığını gördüğünü bildiren Tatar, depreme hazırlıklı olmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Bununla birlikte Marmara kıyılarında tsunami olabileceğini belirten Tatar, "Tarihteki depremlere bakıldığında, bu depremlerin tsunami oluşturduğunu biliyoruz. Bu anlamda Marmara içerisinde olacak bir depremde de tsunami olacağı düşünülerek çalışmalar yapılıyor. Marmara ve diğer kıyılarda tsunami için gözlem istasyonlarımız bulunmakta. Bu mühim bir çalışma. Çok fazla çalışma yapılıyor ama bunları daha fazla artırtmamız gerekir" dedi.

Tatar, AFAD' ın üzerinde durduğu çalışmalarından birinin de 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde arama kurtarma personeli sayısını 100 bine kadar arttırmak olduğunu söyleyerek, "Bu mühim bir hedef. Şu an AFAD' ın bünyesinde 2 bin 300 e yakın arama kurtarma personeli var. Bu rakama yakında 3 bin daha eklendiğinde 4 bin 500, 5 bin e kadar çıkacak. Bu mühim ama bizim kesinlikle sivil toplum kuruluşlarımızın, devletin kurumlarının bünyesinde de 'hazır kıta' sayılabilecek arama kurtarma ekiplerinin de yetiştirilmesi, ekipman ve donanımlarının hazırlanması büyük önem taşıyor" diye belirtti.

Türkiye’nin deprem etkinliğinde değişiklik olmadı

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı, deprembilimci Prof. Dr. Bülent Kaypak, 6 Şubat depremlerinin sismolojik belirtilerine değindi. Prof. Dr. Kaypak, Kahramanmaraş'taki iki depremin meydana geldiği faylar üzerinde hala daha artçıların oluştuğunu belirtti. Son günlerde Türkiye'nin diğer bölgelerinde de depremler oluştuğunu kaydeden Kaypak, Kahramanmaraş depremlerinden sonra Türkiye'nin deprem etkinliğinde değişiklik olmadığını söyledi.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800