Market raflarında dev zamlar! Etiketler sürekli değişiyor

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, zincir marketlerde ciddi fiyat artışı olduğunu belirterek bu duruma tepki gösterdi.

Güncelleme:

Yılın değişmesiyle birlikte marketlerde etiket güncellemeleri hız kazandı. Gıda ve temel ihtiyaç ürünlerindeki artan fiyatlar dikkat çekmeye devam ediyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, fiyatları en çok artan ürünleri açıkladı. 

Milliyet'in haberine göre, Ağaoğlu, bakliyat, tuvalet kağıdı, deterjan, süt ürünleri ve et gibi temel gıda ve ihtiyaç maddelerinde ciddi fiyat artışları yaşandığını belirtti. Daha önce, fiyat artışlarının genellikle döviz kurlarındaki yükselişlere ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlara bağlı olduğuna şahit olunduğunu ifade etti. Ancak Ağaoğlu, her ay bazı ürünlerde ve bazen her hafta görülen etiket fiyatındaki artışların, tüketicinin fiyat algısını olumsuz yönde etkilediğini, özellikle dar gelirli ve sabit gelirli tüketicilerin büyük tepkisine neden olduğunu vurguladı.

Aydın Ağaoğlu açıklamasına şunları söyledi:

"Asgari ücret söylentisinin başladığı 2023 yılı Aralık ayında etiketlerde de kıpırdanma başladı, asgari ücret rakamı aralık ayının ikinci yarısında açıklandığında fiyatlar yine yükseldi. Daha sonra emekli aylıklarının revize edileceği ve memur emeklilerine verilen zam oranına yükseltileceği söylendi, fiyatlar tekrar arttı. 2 Ocak tarihinde bazı temel gıda ve ihtiyaç ürünlerindeki fiyatlar yükseldi."

Bakkallarda fiyatlar daha düşük seviyede

Ağaoğlu'na göre, market raflarında özellikle bakliyat, sebze-meyve, süt ürünleri, tuvalet kağıdı ve temizlik malzemeleri gibi temel ihtiyaç ürünlerinde fiyat artışları dikkat çekiyor. Fiyatlar arasındaki artış oranı yüzde 20 ile yüzde 40 arasında değişiklik gösteriyor. Bu durumun öne çıkan bir diğer yönü ise büyük zincir marketlerde fiyatların artarken, küçük bakkallar ve yerel marketlerde fiyatların daha düşük seviyede kaldığı...

Ayrıca, tüketicilerin dikkatini çeken başka bir husus da şudur: Zincir marketler, büyük partiler halinde yaptıkları alımlar sayesinde en düşük seviyelerde temin ettikleri ürünler için, üretici veya toptancıdan gelen fiyat artışı ihbarını aldıkları anda yazar kasalarda fiyat güncellemesi yapıyor. Öte yandan, küçük satış noktaları stokları tükenene kadar eski fiyatlarla satış yapmaya devam ediyor. 

Bazı sebze ve meyve fiyatları 8 kat arttı

Aydın Ağaoğlu son dönemdeki artışlarla ilgili sözlerine şöyle devam etti: "32'li üç katlı tuvalet kağıdının fiyatı 220 liradan 300 liraya yükseldi. Aynı zamanda, 12'li üç katlı markalı kağıt havlunun fiyatı da 120-150 lira aralığından 200-220 lira seviyelerine çıktı. Zeytin fiyatları ise 200-380 liranın üzerine çıkarak, en ucuz zeytinin şu anki fiyatı 200 lira oldu; önceki fiyatlar ise 150-220 lira aralığındaydı.

Sera ürünlerindeki fiyat artışları özellikle dikkat çekiyor ve bu oran yüzde 40 ile yüzde 60 arasında değişebiliyor. Sebze ve meyve fiyatları haftalık olarak belirlenirken, üretimden satış noktasına ulaşana kadar bazı meyve ve sebzelerde fiyatın 5 kat, hatta 8 kat arttığı görülüyor. Örneğin, sivri biberin kilosu ocak ayı sonunda 100 liraya ulaşırken, daha önce 60 lira seviyelerindeydi. Üretici ile market arasındaki fiyat farkının en yüksek olduğu ürün ise dalında 3-5 lira olan mandalinalar, 38 liradan satılıyor."

Etiketler fiyat Zam market
Yorumlar
Kalan Karakter 800