Mağdur eden mesaj: Borcunuz var, icra başlayacak’!

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kullananlara ‘Borcunuz var, ödemezseniz icra başlayacak’ şeklinde sahte bir avukat ismiyle gelen mesajlar yüzlerce kişiyi mağdur etti.

Posta’nın haberine göre, dolandırıcılık yöntemleri konusunda vatandaş ne kadar bilgi sahibi olsa da mağduriyetlerin önüne geçilemiyor. İnternet dolandırıcılığı en çok başvurulan yöntemken, son dönemde kişilerin cep telefonu numaralarına gelen haciz mesajları (SMS) da vatandaşları tedirgin ediyor. Gelen mesajdaki linke tıklayanlar ise dolandırıcılık kurbanı oluyor.

HACİZ İLE TEHDİT EDİYORLAR

Dolandırıcıların yeni yöntemi HGS oldu. HGS abonelerinin telefonuna bir mesaj geliyor. Bu mesajda, “Sayın abone ödenmemiş HGS borcunuz bulunmaktadır. İcra işlemlerinin başlatılmaması adına ödeme yapmak için https://lk.tc/Rz84x. Av. Sena TACLI” yazıyor. Mesajı gören araç sahiplerden panikle linki tıklayanlar ve ‘haciz’ korkusuyla borcu ödeyenler mağdur oluyor.

TELEFONUNUZDA ELE GEÇİRİLEBİLİR

Uzmanlar ‘sadece para kaptırmakla kalınmayabilir’ uyarısında bulunuyor. Linke tıklandığında telefona kötü amaçlı bir yazılım da inebileceğini belirten uzmanlar, “Bu yazılımla telefonunuzdaki her şey kötü niyetli kişilerin eline geçebilir. Bu nedenle kayıtlı olmayan numaralardan gelen her mesaja ve aramaya karşı dikkatli olunmalı” diyor.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMALI

Bu tür mesajlardan dolayı vatandaşların çok fazla mağduriyet yaşadığını belirten Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, “Vatandaşlar öncelikle e-Devlet’e giriş yaparak hakkında başlatılan resmi bir icra takibi olup olmadığına bakmalı. Yani telefonla gelen aramaya veya SMS’e itibar edilmemeli. Eğer para kaptıran varsa da bu durum nitelikli dolandırıcılığa girdiğinden savcılığa şikayette bulunulmalı. Ayrıca bankasına itiraz ederek paraya bloke koydurabilir” dedi.

9 adımda OGS'den HGS'ye geçiş!Köprü ve otoyol geçişlerinde kullanılan ücret ödeme sistemlerinden Otomatik Geçiş Sistemi (OGS), 31 Mart’ta yerini Hızlı Geçiş Sistemi’ne (HGS) bırakacak.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800