Küresel gıda fiyatlarındaki düşüş devam ediyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), şubatta küresel gıda fiyatlarının tahıl ürünlerindeki düşüş nedeniyle bir önceki aya göre %0,7 azaldığını duyurdu.

Güncelleme:

FAO, uluslararası gıda emtia sepetindeki fiyat değişimlerini takip eden Şubat ayı Gıda Fiyat Endeksi'ni açıkladı. Verilere göre, Gıda Fiyat Endeksi Şubat'ta bir önceki aya kıyasla %0,7 azalarak 117,3 puana geriledi. Gıda fiyatları ise geçen yılın aynı dönemine göre %10,5 düştü.

Gıda Fiyat Endeksi, tahıl fiyatlarındaki düşüşle birlikte 7 aylık bir düşüş serisi yaşadı. Tahıl Fiyat Endeksi, Şubat'ta bir önceki aya göre %5 azalarak, geçen yılın aynı dönemine oranla ise %22,4 düştü.

Bu düşüşte, Güney Amerika'daki yüksek hasat beklentileri ve Ukrayna'nın rekabetçi mısır fiyatları etkili oldu. Buğday fiyatları, Rusya'dan gelen güçlü ihracat rakamlarıyla düştü. Pirinç fiyatları da uluslararası piyasalarda %1,6 azaldı.

Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Şubat'ta aylık %1,3, yıllık %11 azaldı. Soya yağı fiyatları, Güney Amerika'daki yüksek üretim beklentisi nedeniyle belirgin bir şekilde düştü; ayçiçek ve kolza yağları ise küresel piyasalarda bolluk nedeniyle fiyatları aşağı çekti. Palm yağı fiyatları ise mevsimsel düşük üretim nedeniyle arttı.

Şeker Fiyat Endeksi Şubat'ta %3,2 arttı. Bu artış, Brezilya'da düşük yağışlar nedeniyle üretim beklentilerinin düşmesi, Tayland ve Hindistan'da üretimin azalacağı öngörüsünden kaynaklandı.

Et Fiyat Endeksi Şubat'ta %1,8 yükseldi. Kanatlı eti ve büyükbaş fiyatlarındaki artış bu yükselişte etkili oldu.

Süt Ürünleri Fiyat Endeksi de Asya'da tereyağına olan artan ithalat talebinin etkisiyle %1,1 arttı. Süt tozu ve peynir fiyatları da artış gösterdi.

Etiketler gıda
Yorumlar
Kalan Karakter 800