Kredi kartları için yeni öneri: 'Kademeli geçiş'

Kredi kartlarına ilişkin düzenleme konusunda akademisyenler ve tüketici dernekleri, "kademeli geçiş" önerisinde bulunuyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde, ilgili bakanlıklar, kurumlar ve diğer katılımcıların işbirliğiyle yürütülen kredi kartlarına dair düzenleme çalışmaları devam ediyor. Son zamanlarda, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğinde toplanan Finansal İstikrar Komitesi'nde, tüketici kredileri başta olmak üzere kredilerdeki son gelişmeler ve finansal istikrara olan etkileri ele alındı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Enflasyon Raporu tanıtımı amacıyla düzenlenen bir toplantıda, kredi kartlarıyla ilgili düzenlemenin gerekliliğini vurgulayarak, konuyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirtti. Karahan, "Kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, kredi kartlarıyla ilgili düzenlemenin beklenmedik bir gelişme olmadığını, zaten 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda hedef olarak belirlendiğini belirtti. Arzova, düzenlemenin harcamaların kontrol altına alınması açısından başlangıçta makul bir uygulama gibi göründüğünü ancak sert tedbirlerle gelirse ekonomiyi durma noktasına getirebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Arzova, daha önce kuyumculuk sektörüne getirilen taksit sınırlamalarının etkilerine dikkat çekti. Türkiye ekonomisinin "vadeli" bir ekonomi olduğuna vurgu yaparak, tüccarların ürün alım-satım süreçlerinde vadeli işlem yaptığını ve bu finansmanın bankalar tarafından sağlanmadığını, ancak firmalar arasında gerçekleştiğini ifade etti.

Taksit sınırlandırması nasıl yapılmalı? 

Arzova, taksit sınırlandırılmasına ilişkin de şu değerlendirmede bulundu:

"Eğer bir taksit sınırlandırılmasına gidilecekse bu sınırlandırma daha çok lüks mal gruplarını önceliklendirmeli. Bu esnada yapılacak taksit sınırlandırması, hiç taksit yapmamak ya da örneğin 8-9 taksitten bir anda 3 takside düşmek değil, kademeli bir geçişle taksit sayısını azaltarak olmalı. 8-9 taksit önce 6-7 taksite düşürülmeli, sonraki bir zaman aralığında gerekiyorsa önceden bildirilerek bir indirim daha yapılmalı."

Limit azaltımı düşünülüyorsa gelir düzeyi yüksek kesimden başlanılması gerektiğini vurgulayan Arzova, şunları kaydetti:

"Son dönemlerde kredi kartı ile alışverişlerin artmasının nedenlerinden birisi de enflasyon nedeniyle mevcut para kupürlerinin alışverişe yetmemesi. Kredi kartı ile yapılan alışveriş nakit alıma göre daha değerli. Çünkü harcamaların neredeyse tamamı kayıt altına girmiş oluyor ve böylece kontrol mekanizmasını çalıştırmak da kolaylaşıyor. O zaman bankaların kredi kartı kullanımına ilişkin aldıkları komisyon tutarlarını düşürmek ve banka/kredi kartı kullanımını ekonomide yaygınlaştırmak, kayıt dışılık adına yapılacak en önemli çalışmalardan biri de olabilir."

'Taksit sayısı artırılmalı' 

Tüketiciler Konfederasyonu (TÜKON) Genel Başkanı Aziz Koçal, Aralık 2023 verilerine göre kredi kartı kullanma oranlarının arttığına dikkat çekerek, benzer bir trendin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini belirtti. Koçal, tüketicilerin nakit yerine kredi kartlarını tercih etmeye başladığına vurgu yaparak, bu durumun kredi kartı taksitlerinin azaltılması veya kaldırılmasının, özellikle elektronik ve beyaz eşya gibi dayanıklı tüketim malları alımını etkileyebileceğini ifade etti.

Yerli üretim mallarını desteklemek ve üreticiye katkı sağlamak amacıyla yerli üretim ürünlerinde taksit sayılarının artırılmasının, piyasalara olumlu bir etki yapabileceğini vurgulayan Koçal, "Temel ihtiyaç olmayan ithal ürünlerde taksit sayılarının azaltılması, hatta kaldırılması düşünülebilir. Bu adım, yerli üretimin güçlenmesine katkı sağlar." şeklinde konuştu.

Koçal, tüketicilere harcamalarda bilinçli olmaları ve ihtiyaç fazlası ürünleri almamaları çağrısında bulunarak, herkesin aylık bütçesini iyi ayarlaması gerektiğini belirtti. Kredi kartlarının gelecek aylardaki maaşın peşin harcamasına neden olabilecek bir araç olduğunu dile getiren Koçal, "Kredi kartları, cebimizdeki nakit para gibi düşünülmemelidir. Tüketici, taksitleri zamanında ödeyemezse yüksek faizlerle karşılaşabilir ve icra durumlarıyla karşılaşabilir. Bu nedenle tüketiciler, geleceğini bugünden harcamamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler taksit Kredi Kartı
Yorumlar
Kalan Karakter 800