Kredi Kartı Limitin Taşa Yazılı Değil - 26.05.2012

Yakında okullar kapanacak, karne hediyesi... Yaz tatili başlayacak, kredi kartına taksit tatil... Eş, dost, akraba düğünleri, nişanlarına altın... Ya da insanlık hali, birden hastaneye gitmek veya bir aile ferdini ziyaret için uçak bileti almak, bozulan aracınızı tamir ettirmek gerek. Hepsine de para lazım... Acil para fonu, bu gibi durumlarda...

Yakında okullar kapanacak, karne hediyesi... Yaz tatili başlayacak, kredi kartına taksit tatil... Eş, dost, akraba düğünleri, nişanlarına altın...

Ya da insanlık hali, birden hastaneye gitmek veya bir aile ferdini ziyaret için uçak bileti almak, bozulan aracınızı tamir ettirmek gerek. Hepsine de para lazım... Acil para fonu, bu gibi durumlarda çok önemli... Peki, biriminiz var mı? "Yok, kredi kartı var" dediğinizi duyar gibiyim.

Kredi kartları çok önemli ödeme araçları. Hatta hayatımızın vazgeçilmezleri... Hepimizi zordayken kurtaran, önemli bir güvence. Fakat kullanmayı bilene... Kredi kartı kullanırken kendinizi limitiniz kadar zengin hissedebilirsiniz. Aman dikkat!

"Borç yiğidin kamçısıdır, evvel Allah üstesinden gelirim" demeyin. Kredi kartı limitinizi kontrol altında tutun. Ve ne olursa olsun limitinizi, kendiniz belirleyin. Kart limitinizi belirlerken, ödeme gücünüzü göz önünde bulundurun. Ödeyemeyeceğiniz kadar limit koyarsanız size yıllık yüzde 28 civarında bir faiz yükü gelir. Bu rakam değişebilir. O yüzden gereğinden fazla limitinizi çağrı merkezini arayarak, bankanıza giderek düşürün. Ben bunu özellikle ekstra birikim yapacağım dönemler uyguluyorum.

Kredi kartı, bir borçlanma değil ödeme aracıdır. 40 günlük faizsiz para verir. Müthiş bir şey bu! Yani bugün aldığınız bir şeyin parasını bir ay +10 gün sonra istiyor sizden. Bedava para kullandırıyor. Böylece ödemelerinizi, nakit paranızı ayarlayabilecek zaman tanıyor size aslında.

Acil durumlar için yoldaş. Hepimizin başına acil ödeme yapmamız gereken bir durum gelebilir. Ve hemen ödeme planınıza ekleyin.

Kısa dönemli borçlanma için olabilir. 23 ayda kapatabileceğiniz küçük çaplı bir ödeme için banka kredisi almak masraflı (git, başvur, dosya masrafı ver) olabilir. Hesabınızı yapın, kolay olduğu için değil, hesap kârlı olduğu için kredi kartını seçin.

Kazancınızdan fazla harcamayın. Bu temel kural. Aylık harcamanızı hesaplarken diğer aylardan kalma taksitleri atlamayın.

Minimumdan fazlasını ödeyin Aman minimumu ödeyince içiniz rahat etmesin! Minimum ne demek, bir düşünün... Kredi kartı limitinize bağlı olarak ekstredeki rakamın yüzde 25'i ile yüzde 40'ı arasında değişiyor. Tamam, ama size kimse sadece minimum tutarı ödeyin demiyor ki. Birçok insan kredi kart ekstresinin minimum tutarını ödeyince içi huzur doluyor, seviniyor. Kredi kartı ödemeleri asgari tutar ödeyerek bitmez!

Peki, kaç kredi kartınız var? Birden fazla kartınız varsa, hangi kartı neden kullandığınızı düşünün. Okul yıllarında almış olduğunuz ya da eski işyerinizdeki maaş hesabınız nedeniyle gelmiş olan kartlarınız olabilir. Bu kartın size bir artısı olmayabilir, ama yıllardır düzenli kullanımınız sonucunda iyi bir sicil oluşturmanızın da temelidir. Farklı alımlarınız için farklı kartları da tercih edebilirsiniz. Ya da bir karttan tüm harcamalarınızı yapıp o kartta para puan biriktirmeyi seçebilirsiniz. Sahip olduğunuz her kredi kartını kullanma amacınızı düşünün. Gereksiz yere kart alıp aidat ödemeyin.

Bu arada, Destek Yayınları'ndan ilk kitabım çıktı: "Cebinde Mucize Yarat!" Sizin için tam bir başucu kitabı hazırladım, hayatın içinden para konularınızın kılavuzu. Her şeyi kısa kısa bölümler ve örneklerle, samimiyetle, uygulanabilir şekilde tavsiyelerle anlattım. Kredi kartından kendi işini kurmaya, ev almaktan borçlarla baş etmeye kadar her şey var. "Ben paradan anlamam" demeye son! Haydi hemen alın ve siz de 'cebinizde mucize yaratın'.

Sevgi, sağlık ve para ile kalın…

Etiketler Kredi Kartı Harcama
Yorumlar
Kalan Karakter 800