Kredi kartı harcamalarında yeni rekor!

Merkez Bankası'nın (TCMB) sunmuş olduğu verilere göre, 1 Mart haftasında kredi kartı harcamaları 262,2 milyar TL ile yeni bir rekora ulaştı.

Güncelleme:

Ekonomi yönetimi kredi kartlarına yönelik düzenlemeler üzerinde çalışırken, son gelen verilere göre kredi kartlarında yeni rekorlar kırıldığı ortaya çıktı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, 1 Mart ile biten haftada banka kartı ve kredi kartı işlemleri tutarı önceki haftaya göre yüzde 15 artarak 262.6 milyar TL seviyesine ulaştı. Bu durum, kartlı harcamalarda yeni bir zirvenin kaydedildiğini gösteriyor.

Bu dönemdeki artışta vergi ve BES ödemelerinin 9,6 milyar TL'lik bir artışla belirgin bir etkisi olduğu gözlendi. Ekonomist Haluk Bürümcekçi'ye göre, artışlar genel olarak yayılmış olsa da, hizmet sektörleri, eğitim, araç kiralama-satış, akaryakıt ve mobilya harcamaları gruplarında en belirgin haftalık yükselişler gözlendi. Harcamalarda azalma yaşayan az sayıdaki alt gruplar arasında ise elektrik-elektronik harcamaları öne çıktı.

Ayrıca, internet üzerinden kredi kartı ile yapılan alışverişler de haftalık 15,6 milyar TL artarak 83,4 milyar TL'ye yükselerek rekor kırdı. Internet dahil, vergi ve BES ödemeleri hariç toplam alışverişin son 4 haftalık ortalamasının yıllık değişimi ise yüzde 139,5 artışla yükselmeye devam etti.

'Sonuçlandırdığımız bir çalışma yok'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartlarına yönelik limitlerle ilgili bir düzenleme sinyali vermişti.

Şimşek, "İç talebin yumuşadığını söyledim. Tabii Merkez Bankası'nın yapacağı birtakım çalışmalar var. Bunlar Finansal İstikrar Komitesi'nde bu konular gündeme geldi. Burada önemli olan bankaların kurallara uyması. Limit belirlerken, gerçekten gerçekçi beyan, belgeye dayalı olması. İkincisi bu limitlerin bütünlük arz etmesi. Yani her banka kendi kafasına göre bir limit belirlemesi şeklinde değil. O konulara çalışacağız. Ama yaptığımız, sonuçlandırdığımız bir çalışma yok. Önümüzdeki dönemde hiçbir sürpriz yapmadan, piyasaları bozmadan bu konuları çalışacağız. Uluslararası normlar, kurallar neyi gerektiriyorsa onu devreye sokacağız" ifadelerini kullanmıştı. 

Etiketler Kredi Kartı
Yorumlar
Kalan Karakter 800