Kredi kartı borçları yükselişte: Kişi başı kart borcu asgari ücretin 2,5 katı

Milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak zam oranını merak ederken, kredi kartı borçlarındaki artış dikkat çekiyor. Kredi kartı borçları kasım ayında 1 trilyon lirayı aşarak 1 trilyon 79 milyar TL'ye ulaştı.

Asgari ücret pazarlığına sayılı günler kala, 2022'nin ocak ayında 8,506 TL olarak belirlenen asgari ücretle karşılaştırıldığında, kişi başına düşen bireysel kredi kartı borcu o dönemde 14,377 TL seviyesindeydi. Ancak asgari ücretten 5,871 TL daha fazla olan bu miktar, yıl içinde sürekli bir artış gösterdi. Haziran ayında enflasyon etkisiyle ikinci bir zammın ardından asgari ücret 11,402 TL'ye çıktı.

Eylül ayında ise kişi başına düşen kredi kartı borcu, asgari ücretin üzerine çıkarak 16,053 TL'ye yükseldi ve 27,455 TL'ye kadar ulaştı.

Bireysel kredi kartı borçları artmaya devam ediyor

BirGün'ün haberine göre, seçim sonrası ekonomi politikalarındaki değişiklikler, tüketici kredisi kullanımını baskılamaya yönelik olsa da, tüketiciler bu dönemde kredi kartlarına daha fazla yüklenmeye başladı. Faiz artışları, gecikme faizlerindeki artış ve nakit avans limitinin düşürülmesine rağmen, bireysel kredi kartı borçları hala artmaya devam etti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, eylül ayında kredi kartı borçları ilk defa ihtiyaç kredisi borçlarını geçerek artış gösterdi. Kredi kartı borçları kasım ayında ise 1 trilyon lirayı aşarak 1 trilyon 79 milyar TL'ye ulaştı. Diğer taraftan, ihtiyaç kredisi borcu 945 milyar TL olarak gerçekleşti. Böylece kredi kartı borçlarındaki yıllık artış oranı yüzde 139,2'ye çıkarken, aynı dönemde ihtiyaç kredisindeki artış oranı yüzde 38,6 oldu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800