Kredi ile konut alınabilir mi? Uzmandan açıklamalar

Şubat ayında ipotekli konut satışı 8,827 adede ulaştı. Uzmanlar, kredili satışlarda artış yaşanmasına rağmen, kredi miktarının azaldığına işaret ediyor. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanvekili Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Konut kredi faizleri rekor seviyelerde seyrederken, ilginç bir şekilde kredili konut alımları da artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, şubat ayında kredili konut alımlarında bir artış yaşandı. İpotekli konut satışları, şubatta 8,827 adetle gerçekleşti ki, bu rakam ocak ayındaki 5,935'e kıyasla önemli bir artışı temsil ediyor. Şubat ayındaki ipotekli konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı ise %9,4 olarak kaydedildi.

Ancak kredili konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre %49 oranında düştü. Bu düşüşe rağmen, kredi faiz oranları yıllık bazda hala %40'a yaklaşmış durumda.

Kullanılan kredi miktarı azaldı

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanvekili Mustafa Hakan Özelmacıklı, ipotekli satışlarda artış olmasına rağmen, kullanılan kredi miktarının azaldığını belirtti. Özelmacıklı'ya göre, vatandaşlar konut alımlarını tamamlamak için kredi kullanıyorlar.

Dar ve orta gelirli kesimlerin ev sahibi olmasının giderek zorlaştığına dikkat çeken Özelmacıklı, bir milyonluk kredinin aylık ödemesinin 35 bin lirayı bulduğuna vurgu yaptı.

Kira fiyatlarında artış olacak mı? 

Gayrimenkul sektörü temsilcileri, arzın yetersizliğine işaret ederek, kira fiyatlarının yaz aylarında tekrar yükselebileceğini ifade etti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ocak ayında konut alımları için kredi değer oranını %75 daraltarak, yatırım amaçlı konut alımlarını yavaşlatmayı hedeflemişti.
 
 
 
 
 

Etiketler konut Kira
Yorumlar
Kalan Karakter 800