Kredi borçlarında çarpıcı artış! Yasal takibe takılan kişi sayısı milyonu geçti

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, son bir yılda bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) 1.8 milyon artarak 39.3 milyon kişiye ulaştı.

Ortalama kredi bakiyesi 63.7 bin TL seviyesine yükseldi. En güncel verilere göre, bireysel kredi veya kredi kartı borcu nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı, Ocak-Ekim 2023 döneminde 1 milyon 100 bin kişi oldu.

Bu durumla birlikte, ekim sonunda bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödemeyen ve devam eden kişi sayısı 3 milyon 836 bin 53 kişi olarak gerçekleşti.

Ayrıca, varlık yönetim şirketlerine satılan bireysel kredi ve kredi kartı borcu devam eden kişi sayısı 2 milyon 100 bin olarak belirlendi.

Sözcü gazetesinin haberine göre, Merkez Bankası'nın Finansal İstikrar Raporu'na göre, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde 41 milyar liralık batık tüketici kredisi alacağı bulunuyor.

TOKİ'ye 59 milyar lira taksitli konut borcu

Diğer bir taraftan, vatandaşların TOKİ'ye olan taksitli konut borcu 59 milyar liradır.

Yıl başından itibaren tüketici kredileri yüzde 67 oranında artarak 2 trilyon 556 milyar liraya yükselirken, bireysel kredi kartı borç bakiyesi yüzde 140 oranında artarak 1 trilyon 73 milyar liraya ulaştı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800