Kredi alamayanların yeni tercihi: Otomobil alımlarında senetli satış dönemi

Araç kredilerindeki sınırlamaların ve faizlerin yükselmesinin ardından, piyasada senetle ödeme dönemi başladı. Bankaların kredi verme konusundaki kısıtlamalarıyla birlikte, otomobil alımında galeriler şimdi taksitleri senetle yapma imkanı sunuyor.

Güncelleme:

Bankaların araç kredilerine getirdiği sınırlamalar ve faizlerin artması, piyasada senetle satışların artmasına neden oldu. Galeriler, özellikle bankaların sunmadığı taksit seçeneklerini senetle sağlıyor. Faiz oranları, ödenen peşinat miktarına göre değişiklik gösteriyor.

Merkez Bankası, enflasyonla mücadele çerçevesinde bankacılık sektörünün kredi faaliyetlerine yönelik getirdiği kısıtlamalar ve yükselen faizler, piyasada senetle satışları yeniden canlandırdı.  Sabah gazetesinden Betül Alakent'in haberine göre, taşıt kredilerindeki faiz oranları son bir haftada %7.89 artarak 47.93'e ulaştı. Bu yüksek faizlere rağmen, bankaların kredi vermemesi özellikle ikinci el ve ticari araçlarda senetle satışları artırdı. 

Sabah gazetesinden Betül Alakent'in haberine göre, Sektör temsilcileri, kredi imkanlarının kısıtlanmasıyla birlikte özellikle ticaret yapan kişilerin bu alternatif yöntemlere yöneldiğini vurgulayarak, "Kredi bulamayan ancak işi için araç almak zorunda olanlar senetle satışlara yöneldi. Kimi kişiler evini ya da işini ipotek göstermek durumunda kaldı" şeklinde açıklamalarda bulunuyor.

Yüzde 50 peşinat talep ediliyor

Senetle satışlar, online alışveriş platformlarına da yansımış durumda. Hatta İSTOÇ'taki Galericiler Sitesi'nde bulunan bazı mağazaların vitrinlerine, ödemelerin senetle yapılabileceğine dair ilanlar asılmaya başlandı. Bu ilanlardaki başlıklarda "Senetle-çekle" satış seçenekleri ön plana çıkarken, bankaların yüksek faiz oranları da dikkat çekiyor.

Genellikle ortalama 24 ay vadeli senetlerde, aracın yüzde 50'si peşin olarak talep ediliyor. Kalan yüzde 50'lik ödeme için bazı galeriler yüzde 50, bazıları ise yüzde 60 faiz oranı uyguluyor. Eğer peşinat miktarı aracın fiyatının yüzde 20'sine kadar ise, ödenecek tutara yüzde 100'e varan faizler ekleyenler dahi bulunabiliyor. 

Bazı galeriler de senetle satış yapacağı kişiden KKB puanı talep ediyor. Örneğin 2014 model 928 bin TL'lik bir aracın ilanında, şöyle deniliyor: "Erken ödeme ve kapamada geriye kalan ayların komple vade farkı silinir.

Borç bitmeden aracı geri bize satabilir ya da takas yolu ile model yükseltip, düşürebilirsiniz. Vadeli satışlarda yüzde 20 peşinatla 1.250 üstü KKB puanı olanlara özel 24 ay senetle satış yapılmaktadır. Puanı düşük olanlarda yüzde 30 peşinatla, kalanı 24 aya kadar senetli taksitli olabilmektedir."

Yorumlar
Kalan Karakter 800