Kozmetik ihracatında yükseliş! 1 milyar doları aştı

Türkiye'nin kozmetik sektöründe yılın 9 ayında gerçekleştirdiği ihracat 1 milyar 76 milyon dolara ulaştı.

Güncelleme:

Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicileri Derneği'nden alınan bilgilere göre, sektörde öne çıkan ürünler arasında saç, cilt ve güneş bakım ürünleri, deodorantlar, kokular, makyaj malzemeleri, tıraş malzemeleri ve ağız-diş sağlığını koruma odaklı ürünlerin ihracatı dikkat çekiyor. Türkiye'nin bu alandaki ihracatı yılın ilk 9 ayında 1 milyar 76 milyon dolara ulaştı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayi Meclisi Başkanı Ahmet Pura, 150'den fazla ülkeye kozmetik ürün ihracatının gerçekleştiğini belirtti. Pura, sabun ve ıslak mendil grubu ürünlerinin kozmetik ürünleri ihracatında lider olduğunu vurgulayarak, bu ürünlerin genellikle ABD, Irak ve Rusya Federasyonu'na ihraç edildiğini açıkladı.

Pura, tıraş ürünleri ve deodorantların da ihracatta önemli bir paya sahip olduğunu, bu ürünlerin çoğunlukla Rusya ve Hollanda'ya gönderildiğini belirtti. Ayrıca, saç ürünlerinin özellikle Irak ve İran'a, güzellik, makyaj ve cilt bakımı ürünlerinin ise Libya ve ABD'ye ihraç edildiğini ifade etti.

Son 5 yılda sürekli artıyor

Pura, sektördeki ihracatın yılın ilk 9 ayında geçen yıla göre yüzde 19 artış gösterdiğini belirterek, yıl sonunda ihracatın geçen yıla göre yüzde 12 artarak 1,5 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi. Kozmetik sektöründeki ihracatın, son 5 yılda sürekli büyüme gösterdiğini ve Türkiye ekonomisinin cari açığının kapanmasına katkı sağlayan sektörlerden biri haline geldiğini vurguladı.

Ahmet Pura, kozmetik sektöründe ihracatın artırılabilmesi için genç nüfusun tüketim trendlerine uygun, yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesinin önemli bir fırsat olduğunu belirtti. Ayrıca, markalaşma faaliyetlerinin artırılması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı konusunda farkındalık yaratılmasıyla uzun vadede rekabet avantajı sağlanabileceğini ifade etti. Ancak, mevzuat sorunlarının ihracatçılara engel teşkil ettiğine dikkat çeken Pura, denetimlerin artırılması ve kayıt dışı faaliyetlere karşı daha etkili önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Etiketler kozmetik
Yorumlar
Kalan Karakter 800