Konutta ilan ve satıcı sayısı artarken, satışlar zorlaştı

Konutta satılık ilan sayıları artarken alıcı bulma zorluğu yaşanıyor. Yatırım amaçlı konut alanlar, şimdi bu konutları yatırım olarak satmayı düşünüyorlar.

Konut satışları son dönemde hareketli bir süreç yaşadı. Düşük faiz oranları, konutları cazip yatırım araçlarından biri haline getirdi. Ancak şu anda bu durum tersine dönmekte. Yatırım amaçlı konut alanlar, şimdi bu konutları yatırım olarak satmayı düşünüyorlar.

Gayrimenkul Değerleme Şirketi Genel Müdürü Makbule Yönel Kaya, "Yatırım amaçlı konut alımlarında yatırımcının ilk baktığı şey alınan konutun fiyatıyla mevduat faizine konduğunda yıllık getirisi ne kadar aşağıda ya da yukarıda bir bakış açısına sahip" açıklamasında bulundu. 

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi raporu da durumu doğruluyor. Ağustosta internetteki ilan sayısı yüzde 4,2 artarak 838 binden 874 bine yükseldi. Bu rakamın eylülde daha da yükseldiği tahmin edilirken konutu satabilme süresi ise yükseliyor.

İlanların kapanma süresi arttı

İlanların kapanma süresi Türkiye genelinde 1,9 gün, İstanbul'da 3,2 gün arttı..

Özellikle satış adetlerinde de İstanbul'daki yavaşlama gördüklerini ifade eden Kaya, "Aylık satış adetleri 17 binden 14 binlere geldi. Dolayısıyla bir yavaşlama var." dedi.

Bir satış sitesinde şu an 588 bin satılık konut bulunurken liralık ilan sayısı ise 182 bin adet olarak yer alıyor. Şu an konut ilanlarının yüzde 78'i satılık, sadece yüzde 22'si kiralıklardan oluşuyor. Önceki yıllarda bu oran neredeyse yarı yarıyaydı. (NTV)

Etiketler satış konut
Yorumlar
Kalan Karakter 800