Konut sitelerinde aidatların belirleneceği genel kurul dönemi yaklaşıyor: Nelere dikkat edilmeli?

Konut siteleri için aidatların belirleneceği genel kurul dönemi yaklaşırken, site sakinlerinin toplantılara katılım göstermeleri büyük bir önem arz ediyor. Tesis Yöneticileri Konfederasyonu (TESKON) Genel Başkanı Yahya Sağır, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Güncelleme:

Tesis Yöneticileri Konfederasyonu (TESKON) Genel Başkanı Yahya Sağır, genellikle aralık ve ocak aylarında düzenlenen genel kurullar öncesinde apartman ve site yönetimleri ile kat maliklerinin dikkate alması gereken konular hakkında açıklamalarda bulundu. Sağır, site veya ana gayrimenkulün tapu sicilinde kayıtlı olan yönetim planında toplantı tarihine dair bilgilerin bulunabileceğini belirtti. Ayrıca, yönetim planında tarih belirtilmemişse, olağan genel kurulun genellikle yılın ilk ayında düzenlendiğini ifade etti.

Sağır, çoğu site, rezidans ve apartman yönetiminde bu toplantılar öncesi ön çalışmalara başlandığına işaret ederek, "Bu süreçte kat malikleri, yönetim planını detaylı şekilde incelemeli. Genel kurul tarihlerinin belirlenmesi ve aidat paylaşımının ne şekilde yapılacağı gibi önemli kararlarda yönetim planı dikkate alınıyor. Olağan genel kurul toplantısından önce mutlaka site yönetim planının dikkatlice okunması gerekiyor. Eğer ellerinde yönetim planı yoksa yönetim kurullarından talep edebilir veya ana gayrimenkulün bağlı bulunduğu tapu müdürlüğünden sağlayabilirler." dedi. 

Denetim raporları eksiksiz bir şekilde hazırlanmalı

Bu süreçte, Sağır'ın belirttiği üzere, site yönetimlerinin mali hesapları kontrol etmelerinin önemli olduğunu vurgulayan Sağır, "Hesapların doğruluğunu sağlamak için faaliyet raporları, mali tablolar ve denetim raporlarının eksiksiz bir şekilde hazırlanmasına özen gösterilmelidir." şeklinde konuştu. Ayrıca, Sağır, yönetimlerin her yıl hesapları kapatmaları ve bu sonuçları genel kurulda kat maliklerine sunmalarının zorunlu olduğunu belirtti.

Kat maliklerinin veya onların temsilcilerinin siteyle ilgili mali tablolar hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamanın önemine vurgu yapan Sağır, "Bu mali tablolar, banka, kasa ve stok hesapları, işletme projesinin yönetim planına uygunluğu, borçlandırmaların projeye uygunluğu, enerji tüketimi, fatura karşılaştırmaları, çalışanların birikmiş kıdem tazminatları ve SGK ödemeleri gibi konuları içermektedir. Ayrıca, genel kurullara yeni dönem işletme bütçesi de sunulmaktadır." şeklinde değerlendirmede bulundu.

Sağır, site yönetimlerinin genel kurul toplantılarına çağrı yapması gerektiğini belirterek, "Bu çağrıda toplantı tarihleri ve gündem detayları yer almalıdır. Kat mülkiyetine tabi taşınmazlarda, kat maliklerine imzalatılacak bir çağrı metni veya taahhütlü mektupla genel kurulun toplanacağı bildirilmelidir." dedi.

Ayrıca, Sağır, bu çağrı ile birlikte mevcut dönem gelir-gider ve faaliyet raporu, denetim raporu, yeni dönem tahmini işletme projesinin de paylaşılması gerektiğini vurguladı.

'Daha şeffaf ve anlaşılır hale getirilmeli'

Sağır, apartman ve sitelerin günümüzde yüksek katlı ve çok bloklu yapılar haline geldiğini belirterek, "Kat maliklerinin özel ve iş yaşamları yoğunlaştığı için genel kurul toplantılarına olan ilgileri azalmıştır. Bu toplantıların kat maliklerini huzursuz etmeden, en az vakitlerini alacak şekilde verimli bir şekilde tamamlanması önemlidir. Genel kurul süreçleri kat malikleri için daha şeffaf ve anlaşılır hale getirilmelidir." ifadelerini kullandı.

Son olarak, Sağır, genel kurul toplantısının tutanak altına alınması ve görüşülen maddelere itirazların varsa bu kayıtların düzenli bir şekilde tutulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, toplantıya katılmayan kat maliklerine alınan kararlar ve kabul edilen yeni dönem işletme projesinin tebliğ edilmesinin de önemli olduğunu ekledi.
  
 

Etiketler aidat konut
Yorumlar
Kalan Karakter 800