Konut sıkıntısına yeni çözüm yolları: Hane gelirinin yüzde 30'unu geçmeyecek

Konut sektörü temsilcileri, Türkiye genelinde özellikle İstanbul'da artan konut sıkıntısını çözmek için çaba sarf ediyor. Yaşanan sıkıntıları çözmek amacıyla kiralık konut üretme odaklı model hayata geçiriliyor.

Fiyatların yüksek artışıyla birlikte, konut sıkıntısı Türkiye'nin birçok bölgesinde özellikle İstanbul'da belirgin bir şekilde artıyor. Bu durumu çözebilmek adına, gayrimenkul sektörü temsilcileri alternatif modeller geliştirmeye çalışıyor.

Üst limit önerisi

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği, kamu arazilerinde özel sektörün kiralama amacıyla konut üretmesini ve kira ücretlerinde devlet denetimi ile belirlenen üst limitlerin olmasını öneriyor.

GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, konu hakkında şunları belirtti: "Modelimizde konut üretiminde en önemli bileşen olan arsa maliyetini sıfırladık. Arsa maliyeti olmayınca maliyetler yarıya indi. Ancak bu yüzde 50'lik düşüşün faydası kime? Geliştiriciler, makul ticari beklentilerle bu işi yapacak. Bu modelde 5-6 yıl geri dönüş süresinden çıkarak, 10 yıl ve üzeri geri dönüşleri konuşuyoruz."

Hane gelirinin yüzde 30'unu geçmeyecek

Hedeflenen, kamu-özel sektör işbirliği ile 500 bin kiralık konut üretmek ve bu konutları hane gelirinin yüzde 30'unu geçmeyecek şekilde kiralamak.

GYODER, arsa için belediyelerle görüşürken, bu modelin finansmanı için bankalar ve uluslararası emeklilik fonlarıyla da diyalog halinde.

Etiketler konut
Yorumlar
Kalan Karakter 800