Kiralık Konut Sayısı Gayrimenkul Yatırım Fonlarının Desteğiyle Artabilecek!

Geçtiğimiz günlerde, SPK, tarafından yapılacak düzenleme ile birlikte, gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önünün açılacağı bilgisi Bakan Şimşek tarafından duyurulmuştu.

Güncelleme:

Konuyla ilgili Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı ise önemli açıklamalar yaparak Sosyal konut projelerindeki fon yatırımlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Kira Getirisi Olan Mülk Sayısını Artacak Mı?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz günlerde “Proje Gayrimenkul Yatırım Fonu” düzenlemesinde son aşamaya geldiklerini açıklayarak, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılacak düzenleme sonrasında gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önünün açılacağını duyurmuştu.

Gayrimenkul yatırım fonlarının konut projelerine yatırım yapmasının önünü açacak düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte, sosyal konut projelerindeki fon yatırımlarının artabileceği planlanırken, Türkiye’deki kiralık konut sayısının gayrimenkul yatırım fonlarının desteği ile artmaması amaçlanıyor.

Gayrimenkul yatırım fonlarının gayrimenkul projelerine yatırım yapmasının önünün açılacağını belirtilen düzenlenme ile ilgili merak konusu olurken, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı, Avukat Ali Güvenç Kiraz, konu ile ilgili açıklama yaparak şu bilgileri aktardı;

Başkan Kiraz, bakanlığın söz konusu düzenleme ile gayrimenkul yatırım fonları vasıtasıyla kira getirisi olan mülk sayısını arttırmayı amaçladıklarını düşündüklerine dikkat çekerek, söz konusu fonlarda tamamlanmış, getirisi olan mülklerin, projelerin fona konulabileceğini dile getirdi.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı, Avukat Ali Güvenç Kiraz, gayrimenkul yatırımlarında bu enstrümanla kira getirisi olan mülk sayısını artırmak istemenin temel amacının ise, “biraz da satılabilir mülkten kira getirisi olan mülke dönmek istemek” olarak yorumladı.

Kiralık konut projelerinin teşviki açısından gayrimenkul yatırım fonlarına bir takım düzenlemeler getirileceğini dile getiren Kiraz, fonlarda kurumlar vergisi olmadığına dikkat çekerek, “Büyük bir ihtimalle düzenleme ile birlikte bu şekilde geliştirilen konutlarla ilgili hem geliştiricilere hem müteahhitlere bazı vergi, tapu harçları gibi avantajlar sağlanabilir” dedi.

Gayrimenkul Yatırım Fonları Ne Gibi Avantajlar Sunacak?

Gayrimenkul yatırım fonları vasıtasıyla özel sektörde kiralık sosyal konut üretiminin teşvik edilebileceğini dile getiren Kiraz, “Kamu için nasıl bir düzenleme yapılacak bilmiyoruz. Fakat onun da sağlanabilmesi için kentsel dönüşüm yasasındaki vergi, harç avantajları gibi kiralık sosyal konut üretimi amacıyla bazı avantajlar sunulmalı. Söz konusu gayrimenkul yatırım fonunda verilebilecek olan teşviklerin, aynı paketi kamuda da sağlanabilir. Bu şekilde de kiralık konut üretimi, hem belediyeler hem de devlet yani Emlak konut, TOKİ, Kiptaş gibi kuruluşlar üzerinden organize edilebilir” diyerek düşüncelerini aktardı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800