Kirada %25 Sınırı Kalksa Bile Bu Detay Fahiş Artışları Durduracak!

Kira artışında yüzde 25 zam sınırının Temmuz ayı 2024 itibarıyla sona ermesi beklenirken, “kiralara yeninden fahiş artış mı geliyor?” Sorusu gündem oldu. Avukat Ali Onar ise kiracıların paniğe kapılmaması gerektiğini dile getirerek, kira artışları ile ilgili önemli açıklamalar da bulundu!

Güncelleme:

Ev Sahiplerinin Kafasına Göre Artış yapamayacak!

Konutta yüzde 25 kira sınırının uzatılıp uzatılmayacağı kamuoyunun gündeminde büyük yer kaplarken, yüzde 25 kira sınırının kalkması gibi durumunda artışların nasıl olacağı ise merak konusu oldu. Vatandaşlar tarafından merak konusu olan bu soruya yanıt ise Avukat Ali Onar’dan geldi.

Avukat Ali Onar, kiracıların paniğe kapılmaması gerektiğini dile getirerek, ev sahiplerinin kafasına göre artış yapamayacağına dikkat çekti. Onar, yüzde 25 sınır kalkmış olsa da, kira artış oranlarını eskisi gibi yıllık enflasyon ortalamasına göre tavan artışın belirleneceğini dikkat çekerek, ev sahiplerinin “Yüzde 100 – 200 gibi artışlar yapılamaz. Kira sözleşmelerinde böyle hüküm olsa bile bu sözleşme geçersiz olacaktır. Bir tavan miktarı belirlenmektedir. Yasa, kiracıyla ev sahibi arasında makul denge sağlamak istemekte” diyerek gündem konusu olan bu soruya yanıt verdi.

Kira Artış Oranları Nasıl Hesaplanacak?

Borçlar Kanunu’nda kira tavan artış oranının yer aldığını dile getiren Avukat Ali Onar, kira artış oranlarının yıllık enflasyon ortalamasına (TÜFE) göre artış belirleneceğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi.

Onar, Borçlar Kanunu’nun geçici maddesine eklenen bir maddeyle kira tavan artış oranı, yüzde 25 olarak belirlendiğini dile getirerek, “Yüzde 25’lik tavan ücreti şuan için Temmuz 2024 itibarıyla sona erecek. Burada önemli nokta, Borçlar Kanunu’muzda kira bedellerinin belirlenmesi adına bir “tavan uygulaması” olduğunu belirtti, dengenin kurulması, makul bir kira bedelinin belirlenmesi için Borçlar Kanunu’muzda kira artış oranı mevcuttur” dedi.

Onat, kira artış oranlarında 12 aylık enflasyon göre yapılacak.

Taraflar arasında kira bedelinin artırılması ile ilgili belirlenmemiş bir tutar varsa eğer, taraflar 12 aylık ortalamaya göre artış belirleyecek diyen Onar, kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkta bir davada enflasyon oranının dikkate alınacağını belirtti.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800