Kira fiyatlarında gerileme! Rekor seviyelere ulaşan kiralar azalacak mı?

Geçtiğimiz üç yıllık dönemde kira artışında büyük bir hareketlilik yaşanmıştı. Yükselen kira fiyatlarında gerileme yaşandı.

Güncelleme:

Emlak alanında yüksek konut faizleri sebepler satılamayan mülklerin kiraya vermesinden kaynaklı kira fiyatlarında bir düşüş yaşandı. Bu düşüşün vatandaşların nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. İşte kira fiyatları ile ilgili tüm detaylar…

Kiralar düşecek mi?

Yatırımcıya, kiracı ve ev sahiplerinin gözleri her gün artmaya devam eden gayrimenkul fiyatlarına çevrildi. Geçtiğimiz 1 aylık süre içerisinde kiraya verme süreci oranında azalmaya gidildiği saptandı. Üç ay öncesinde 13.000 TL’ye verilen dairelerin kira bedelleri bu hafta 10.000 TL’nin altına kadar geriledi. Tüm bunlara rağmen ev sahipleri kiracı bulamıyor. Ev sahiplerinin kiracı bulamamasını sebeplerinden biri de %25 zam sınırının kalkacağını düşünen kesimin boş evleri kiralık olarak piyasaya sürmesi oldu.

Konut faizlerindeki artış ev sahiplerini etkiledi

Konut faizlerinde yaşanan artış ev sahiplerini olumsuz yönde etkiledi. Evlerini satamayan ev sahipleri bu seferde evlerini kiraya vermeye başladı.

Konutlardaki kredi faizlerinin yüksek olmaz sebeple satış yapamayan pek çok müşteri evlerini kiralık daireye çevirdi. Piyasadaki kiralık daire çokluğu ev sahiplerinin kiracı bulamamasına sebep oluyor.

2024’te kiralar azalacak

Geçtiğimiz ay konut piyasasında yaşanan hareketlilik için emlak ofisleri önümüzdeki iki aylık süreçte fiyatların bir basamak daha geri düşeceğine paylaştı. Konut kredileri için verilen yüksek faiz var ev sahiplerini etkileyerek evlerini satamamalarına bununla birlikte kiraya vermelerine sebep oldu. Piyasada yaşanan kiralık ev çoklu kiralarda düşüşe sebep oldu. 

Arabuluculuk zorunluluğu gündemde yerini aldı

Emlak ofislerini yapmış olduğu açıklamada 1 Eylül 2024 tarihi itibari ile arabuluculuk zorunluluğu geleceği belirtildi. Kiralık daireler hukuk üzerinde adliyelerde çok fazla dosya birikti ve yüzde yirmisini arabulucu kapsamında çözüldüğü görüldüğü paylaşıldı. Bu sayede diğerlerinin yükleri azalmış oluyor.

Vatandaşlar yapılacak olan açıklamaları yakından takip etmeye başladı. Piyasada yaşanan hareketlilik ev sahiplerini olumsuz yönde etkilerken kiracıları karlı çıkarıyor. Ev sahipleri ile ilgili yeni bir düzenlemenin yapılması bekleniyor. Konuyla ilgili herhangi bir detay henüz açıklanmadı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800