Kira beyannamesinde son gün!

Bugün, geçtiğimiz yıl gelir elde edenlerin beyanname verme süresi tamamlanıyor. İşte detaylar...

Güncelleme:

Geçtiğimiz yıl konut kira gelirlerinde yıllık 21 bin lira, iş yeri kira gelirinde ise 150 bin lira istisna tutarını aşan kişilerin beyanname vermeleri gerekmektedir.

Mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "gib.gov.tr" internet sitesinde bulunan "Hazır Beyanname Sistemi" ile ilgili işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirler. Konut veya iş yeri kiraya veren kişilerin gelirlerini beyan etme süresi doldu ve beyannamelerini en geç bugün vermeleri gerekiyor. 

Gerçek kişiler tarafından geçtiğimiz yıl elde edilen ticari, zirai, serbest meslek ve ücret geliri veya yurt dışından elde edilen faiz ve kar payı kazançları için yıllık gelir vergisi beyannamelerinin 5 Nisan'a kadar doldurulması gerekiyor. 

Mükellefler, yıllık gelir vergisi beyannamelerini vergi dairesine gitmeden önceden hazırlanmış olan Hazır Beyan Sistemi üzerinden verebilirler. Mükellefler, "gib.gov.tr" adresi üzerinden 7 gün 24 saat boyunca bu sisteme erişebilirler. Tahakkuk eden gelir vergisi, iki eşit taksitte ödenebilir. Gelir vergisi, Dijital Vergi Dairesi veya mobil uygulama aracılığıyla, anlaşmalı bankaların banka kartı veya kredi kartıyla, banka hesabından havale yoluyla, yurtdışında faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsilatı yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri aracılığıyla ödenebilir.

Bakan Şimşek’ten açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla kira beyannamesi uyarısında bulunmuştu.

Şimşek, "Denetim planına aldığımız 1,2 milyon gayrimenkulden bugüne kadar yaklaşık 420 bininde yerinde tespitte bulunduk. Saha denetimlerimize ve mükelleflerimizi bilgilendirmeye devam ediyoruz. 2023 yılı istisna tutarı olan 21 bin lira üzerinde kira gelirine sahip mükelleflerimize herhangi bir yaptırıma maruz kalmamaları için 5 Nisan'a kadar beyanname vermeleri gerektiğini hatırlatıyoruz. Adil rekabet ve mali disiplin için kayıt dışılıkla mücadeleyi güçlendiriyoruz." ifadesini kullanmıştı.


 
 
 
 
 
 

Etiketler Kira
Yorumlar
Kalan Karakter 800