Kıdem tazminatında yeni tavan belli oldu!

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin imzasıyla yayımlanan genelgeyle 2023 yılının ilk yarısına ait kıdem tazminatı tavanı belirlendi. İşte 10 yıllık çalışanın alacağı ücret…

10 YIL ÇALIŞAN BİR İŞÇİ NE KADAR ALACAK?

Çalışanları yakından ilgilendiren kıdem tazminatıyla birlikte alınacak tazminatlar da yükseldi. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, Ocak-Temmuz 2023 döneminde kıdem tazminatı tavanı 17 bin 904 lira 62 kuruş oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) brütü 17 bin 904 lira 62 kuruş üzerinde olan herkesin kıdem tazminatı hesaplaması tavan rakam üzerinden gerçekleşecek. Buna göre, 10 yıl çalışan bir kişi işten çıkarılırsa alacağı kıdem tazminatı 179 bin 40 lira olacak.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIYOR?

Bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.

Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

Emekli maaşı promosyonları artacak mı?Emekli maaşı promosyonları artacak mı?Emekli maaşlarına yüzde 30 zam yapılacağının açıklanması üzerine gözler, bankaların emekli maaşı promosyon bedellerine çevrildi. Yeni maaş oranlarıyla birlikte emekli maaşları için verilen promosyon miktarı ne kadar olacak? Emekli maaş promosyonlarına zam gelecek mi? İşte yanıtları.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800