Kedilerin tam 276 tane yüz ifadesi var! İşte araştırma sonuçları...

ABD'de bilim insanları, kedilerin birbiriyle etkileşime girdiğinde 276 farklı yüz ifadesi kullandığını ortaya çıkardı. İşte araştırmanın detayları...

Bilim insanları, California Üniversitesi'nde Ağustos 2021 ile Haziran 2022 arasında gerçekleştirdikleri bir çalışmada 53 yetişkin "British Shorthair" cinsi kedi üzerinde inceleme yaptılar. Bu araştırmacılar, kediler arasındaki etkileşimler sırasında üretilen "yüz sinyallerini" incelemek amacıyla özel olarak geliştirilmiş olan "Yüz Hareketi Kodlama Sistemi"ni kullandılar.

Araştırmacılar, 186 farklı kedi etkileşimini kaydetti ve toplamda 688 yüz sinyalini, bunların 413'ünü erkek kedilerin ve 275'ini dişi kedilerin ürettiğini kodladılar. Bu kodlanan sinyalleri incelediklerinde, kedilerin birbirleriyle etkileşime girdiğinde tam olarak 276 farklı yüz ifadesi kullandığını keşfettiler.

%45,7 dostça ifade

Çalışmada, her ifadenin anlamını belirlemek mümkün olmasa da, araştırmacılar kodlanan ifadelerin yaklaşık %45,7'sinin dostça ve %37'sinin saldırgan olduğunu tespit ettiler. Dostça ifadeler, kulakların ve bıyıkların öne doğru hareket etmesi ve gözlerin kapanmasıyla ilişkilendirildi, saldırgan ifadeler ise göz bebeklerinin küçülmesi ve kulakların kafaya doğru yaslanmasıyla tanımlandı.

Kedilerin tam 276 tane yüz ifadesi var! İşte araştırma sonuçları... resim: 0

Ayrıca, biyolojik süreçlerle ilişkilendirilen kas hareketlerinin bu çalışmanın dışında tutulduğuna dikkat çekildi. Araştırmanın yazarlarından Brittany Florkiewicz, CNN röportajında, "Çalışmamız, kedi iletişiminin daha önce düşünüldüğünden daha karmaşık olduğunu göstermektedir." şeklinde konuştu.

Florkiewicz ayrıca, kedilerin insanlarla birlikte yaşadıkları için daha sosyal ve toleranslı hale geldiğini, bu nedenle daha fazla yüz ifadesi geliştirdiklerini, ancak 276 farklı yüz ifadesi tespit etmelerinin kendileri için bir sürpriz olduğunu belirtti.

Etiketler kedi
Yorumlar
Kalan Karakter 800