KDV artışı öncesi marketlerde yoğunluk!

Geçen cuma Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanan vergi artışlarının ardından hafta sonu talebin yüzde 20 oranında arttığı belirtildi.

Güncelleme:

Resmi Gazete’de yayımlanan karar kapsamında daha önce yüzde 8’lik KDV uygulanan sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetenin vergi oranı yüzde 20’lik dilime dahil edilmişti. Kararlar, pazartesi yürürlüğe girmişti.

Enflasyonda artış olacak

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün ise etiketlerin yetişmesi konusunda sıkıntı yaşanmadığını ancak söz konusu uygulamanın fiyatlarda baskı yaratması konusunda endişelerini dile getirdi. Düzgün,“Biz de ne yapacağımızı şaşırdık. Fiyatlardan enflasyondan bahsediyoruz ama bir de böyle uygulamalar var. Söz konusu ürünler zaruri ihtiyaç. Artan KDV oranında fiyatları artıracağız başka bir izahatı yok. Müşterinin tepkisini göreceğiz ama onun da bizim de yapacağımız bir şey yok. Ben yüzde 8 ile ürün aldım. O aldığım ürünü yüzde 20 KDV ile satacağım. Arada yüzde 12 fark var. Bu durum enflasyonda da önemli artışa yol açacak” dedi.


Talep yüzde 20 arttı

Onur Market Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen de söz konusu kararın hem tüketici hem de iş yerleri nezdinde sıkıntı yarattığını belirterek,“Bu tarz kararları çok olumlu karşılamıyoruz. Zaruri ihtiyaçlarda bu tarz kararlar en çok tüketiciye zarar veriyor. Biz KDV’den fedakarlık yaparak bu artışı kimi üründe bir anda yansıtmadık. Birçok üründe aktivitedeki fiyatlar ile devam edeceğiz. Diğer ürünlerde fiyat artışlarını yansıttık” diye konuştu.

Özen, KDV oranlarının fiyatlara yansıtılmadan önceki hafta sonunda talebin yüzde 20 oranında arttığı bilgisini verdi.

 

Etiketler market KDV
Yorumlar
Kalan Karakter 800