Kahveyi en çok kim içiyor? İşte ilk 10'daki ülkeler

Kahve, 2022 yılı itibarıyla dünyada petrolden sonra en çok ithal edilen ikinci emtia oldu. Bu kadar çok kahve yetiştirilirken, kavrulurken, satılırken akla ‘en çok kim içiyor?’ sorusu geliyor. İşte kahveyle ilgili ülkelerin sıramalası ve ilginç istatistikler…

1 12 FİNLANDİYA
 FİNLANDİYA

Finlandiya, dünyanın bir numaralı kahve tüketicisidir. Kişi başı ortalama günde 4 kupa kahve tüketiliyor. Ancak bu sadece bir ortalama. Normal kahve tiryakisi günde sekiz ila dokuz fincan içebiliyor.

Kahvenin bu ülkede bu kadar popüler olmasında dondurucu soğukların etkisi var. Bazen sıfırın altında 40 dereceye ulaşabilen soğukta sıcak bir içeceğe ilgiyi artıyor.

Bunun yanı sıra Finlandiya, her köşe başında kafeler ve dükkanlarla gelişen bir kahve kültürüne sahiptir.  

2 12 NORVEÇ
NORVEÇ

Norveç’te bir kişi günde yaklaşık 3 bardak içiyor. Bunun yanında beş veya altıdan fazlasını içenler de var. Finlandiya gibi bu ülkede de sıcak içeceğin, soğuk iklim nedeniyle popüler olduğu düşünülüyor.

Norveçliler ayrıca iş günlerinde birçok kahve molası veriyor. ‘Fika’ Norveç'te kahve molası anlamına gelir. Ülkede, sadece işteyken değil, kahvaltı, akşam yemeği ve tatlıdan sonra da kahve tüketiliyor.

Norveç kafeleri, arkadaşlarla sosyalleşmenin adresidir. Norveç'te kafeye gittiğinizde çalışan, okuyan veya bardaklarını alıp giden insanları görmezsiniz. Bunun yerine, konuşan, gülen ve birbirlerinin arkadaşlığından zevk alan insanları görürsünüz.

3 12 DANİMARKA
DANİMARKA

Günde ortalama kişi 2 kupa kahve içiliyor. Danimarka’da ‘Kaffeslabberas’, arkadaşlar ile kahve ve kek için bir araya gelindiğinde kullanılan terimdir.  İş molaları, yemeklerden sonra ve günün diğer saatlerinde kahve içiliyor.

Yerel olarak kavrulmuş ve mükemmelleştirilmiş özel kahveler vardır. 

Danimarkalılar, büyük kahve şirketlerinin yerine, dünyanın en mutlu şehrine mükemmel kahve sağlayan küçük, bağımsız yerleri tercih ediyor.

4 12 İZLANDA
İZLANDA

Günde ortalama kişi 2 kupa kahve içiliyor. Ülkede neredeyse hiç büyük zincir bulunmuyor. Tüm kahve dükkanları bağımsızdır. Kafeler, dünyanın en iyi kahvelerinden bazılarını hazırlamaktan gurur duyar.

Kahve dükkanlarında bir fincan ikram etme geleneği var. Standart yanıt olan "tíu dropar" size küçük bir bardak ikram edilmesini sağlayacaktır.

Alkolün kolay bulunmaması nedeniyle kahvenin İzlanda'nın en sevilen içeceği haline geldiği belirtiliyor.  

5 12 HOLLANDA
HOLLANDA

Günde ortalama kişi 1.9 kupa kahve içiliyor. Hollanda, güzel bir sıcak fincan kahvenin ruh hali için harikalar yaratabileceği başka bir soğuk iklim ülkesidir. Ancak Hollanda kahve topluluğu, süslü kafelerden veya abartılı içeceklerden etkilenmiyor. Arkadaşlarla bir sohbet eşliğinde sade bir fincan joe ile basit tutmayı tercih ediyorlar.

Kahve ticaretinin bugünkü haline gelmesi büyük ölçüde Hollandalılardan kaynaklanmaktadır. Hollandalı kaşifler, kahve bitkilerini Orta Doğu'dan Endonezya gibi ülkelere götüren ilk gezginlerden bazılarıydı. Kahve, Orta Doğu'nun dışına çıktıktan sonra Avrupa'ya tanıtıldı.

6 12 İSVEÇ
İSVEÇ

Kahveyi, keki, sohbeti belirtmek için ‘fika’ tabirini kullanırlar. İstatistiksel bilgiler, kişi başına günlük 1,8 bardak tüketimini gösteriyor. Ülkede, hepsi birbirine kısa bir mesafede bulunan çok çeşitli kahve işletmeleri bulunuyor. Buradaki kahve tutkunları, en sevdikleri kafelerde sosyalleşmek için vakit geçirmeyi çok seviyor. Yeni ve yenilikçi kahve konseptlerini her yerde olduğundan daha kolay benimsiyorlar.

7 12 İSVİÇRE
 İSVİÇRE

Günde ortalama kişi 1.6 kupa kahve içiliyor. İçeceğin ince nüanslarından ve zarafetinden hoşlanılan İsviçre’nin kafeleri kültürü yansıtır. İsviçre sadece çok fazla kahve tüketen bir ülke değil, aynı zamanda onu tüketmenin yeni yollarını buldukları bir yerdir. Aynı zamanda dünyanın en popüler kahve markalarından biri olan Nespresso'ya da ev sahipliği yapıyor.

Fincan yerine kasede servis edilen sütlü kahve anlamına gelen ‘schale’yi yarattılar. Ancak en popüler kahve, geleneksel bir espresso veya kremalı bir espresso olan Kaffe-creme'dir.

8 12 BELÇİKA
BELÇİKA

Günde ortalama kişi 1.5 kupa kahve içiliyor. Belçika’nın her köşesi müşterilerle dolup taşan kahve salonlarıyla dolu. Belçikalılar kahvenin konuşmayı, aydınlanmayı ve keşfi çağrıştıran ruhani bir deneyim olduğuna inanıyor.

Her yudumunun tadını çıkarmakla kalmazlar, aynı zamanda kahvede marine edilmiş somon da dahil olmak üzere kahveden ilham alan tarifleriyle tanınırlar.  

İsviçreliler gibi, Belçikalılar da kendi özel içeceklerini yarattılar. Örneğin Brulot, ünlü pasta ve kahve salonu Wittamer tarafından yaratıldı.  

9 12 LÜKSEMBURG
LÜKSEMBURG

Lüksemburg, çeşitli ve çok yönlü bir kahve kültürüne sahiptir. Dünyanın en küçük ülkelerinden biri olmalarına rağmen, kahve tüketen ilk on ülkeden biri olmaları şaşırtıcı değil. Kişi başı tüketim günlük ortalama 1.4 fincandır.

Lüksemburglular evde filtre kahveye, hazır kahve barlarına ve zarif kafelere düşkündür. Kahvehaneler ne kadar çeşitli olursa olsun, hepsinin ortak noktası sıcak bir atmosfere sahip olmalarıdır. Kendinizi rahat ettirmek için cesaretlendirme ile birlikte uzun konuşmalar teşvik edilir.

Daha popüler kahve içeceklerinden bazıları café gourmand ve lait Russe'dir. İkincisi, aşağı yukarı bir latte iken, birincisi, eşlik eden tatlıda lezzetlerini ortaya çıkarmak için demlenen bir espresso türüdür.

10 12 KANADA
KANADA

Kanada’da ortalama kahve tüketimi kişi başı 1.3 kupadır. Uzun, soğuk kış ayları yüksek kahve tüketiminin de nedenidir.

Bu kuzey ülkesi birçok kahve zincirine ve bağımsız dükkana ev sahipliği yapmaktadır. Her ikisi de eşit derecede popüler olsa da birçok kahve tutkunu özel içecekler, bağımsız kızartmalar ve küçük kafelerle daha fazla ilgilenmeye başlıyor.

11 12 KAHVEYİ EN ÇOK HANGİ ŞEHİR TÜKETİYOR?
KAHVEYİ EN ÇOK HANGİ ŞEHİR TÜKETİYOR?

En çok kahve içilen şehir Finlandiya'da. Helsinki sakinleri, İtalyanların iki katından fazla kahve içiyor. Helsinki ayrıca en yüksek kahve işletmesi yoğunluğuna sahiptir. Diğer şehirler ise şöyle sıralanıyor:

Amerika Birleşik Devletleri: Seattle
Birleşik Krallık: Norwich
Fransa: Bordo
İtalya: Trieste
Almanya: Hamburg
Danimarka: Kopenhag
Kanada: Saskatchewan Eyaleti
İrlanda: Dublin
İskoçya : Glasgow
Grönland: Nuuk

12 12 EN ÇOK KAHVE ÜRETEN ÜLKELER
EN ÇOK KAHVE ÜRETEN ÜLKELER

Kahve dünya çapında 70 ülkede üretiliyor. Çoğu sıcak bir iklime sahiptir ve ekvatora yakındır. Kahve çekirdekleri yetiştiren ve hasat eden 70 kişiden sadece 50'si bunu diğer bölgelerine ihraç ediyor.

En çok kimin ürettiğine gelince, ilk sırada Brezilya yer alıyor. En çok kahveyi ürettikleri gibi en çok da ihraç ediyorlar.

Vietnam, Kolombiya, Endonezya ve Etiyopya dünyanın en büyük beş kahve üreticidir. Birlikte yılda 96 milyondan fazla kahve çuvalı ihraç ediyorlar.

Etiketler kahve
Yorumlar
Kalan Karakter 800