Kadın maaşı algısı

Yapılan küresel bir araştırmaya göre, her 3 kişiden 1’i kadının kocasından daha fazla para kazanmaması gerektiğini düşünüyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), toplumsal cinsiyete dayalı algı ve tutumları değerlendirmek amacıyla Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Algıları Araştırması (Levers of Change: Gender Equality Attitudes Study) gerçekleştirdi. Araştırma, kalıp yargıların zaman içinde nasıl değiştiğini gösterirken Türkiye’deki algılar hakkında çarpıcı veriler ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından yürütülen Unstereotype Alliance platformu üyelerinin katkılarıyla gerçekleşen Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Algıları Araştırması, Türkiye dahil 20 ülkedeki toplumsal cinsiyete dayalı algı ve tutumlarla ilgili çarpıcı veriler ortaya koyuyor. Araştırmada öne çıkan veriler şöyle:

Çalışan anne adaylarının yasal haklarıÇalışan anne adaylarının yasal haklarıÇalışan kadınların hakları İş Kanunu ve diğer kanunlarla koruma altına alınmış durumda. Bu hakların başında ise hamilelik dönemine ilişkin haklar geliyor. Peki hamile işçilerin ne tür hakları var?

 -          Araştırma katılımcılarının %30’u, erkeklerin aynı iş için kadınlardan daha fazla ücret alması gerektiğini düşünürken %34’ü, kadının kocasından daha fazla kazanmaması gerektiğine inanıyor.

-          Katılımcıların %54’ü evi geçindirenin erkek olması gerektiğine inandığı için erkeklerin kadınlardan daha fazla kazanmasını doğal karşılıyor.

-          Katılımcıların %41.5’i, erkeğin işinin para kazanmak, kadının işinin ise ev ve aile işleri ile ilgilenmek olduğunu düşünürken %54.5’i ise kadınların daha az çalışıp ailelerine daha fazla zaman ayırması gerektiğine inanıyor.

-          Anne çalıştığında çocukların zarar gördüğünü düşünen katılımcıların oranı, babaları çalıştığında çocukların zarar gördüğüne inananların tam iki katı olarak karşımıza çıkıyor.

-          Katılımcıların %61’den fazlası, kadınların medya tarafından geleneksel roller dahilinde tasvir edildiğini düşünürken erkekler için bu oran %64.

-          Katılımcıların yaklaşık %18’i, çoğu kadının hem evde hem de kamusal alanda kendilerini güvende hissetmediklerini düşünüyor.

-          Katılımcıların çoğu eşit işe eşit ücret, tüm alanlarda kadın haklarına daha fazla saygı duyulması, kaliteli sağlık hizmetleri ve üniversite eğitimine erişim gibi konuların Türkiye’nin başarısı için önemli olduğunu düşünüyor.  Fakat her 3 katılımcıdan 1’i, oğlan çocuklarının üniversite eğitimi almasının kız çocuklarına oranla daha önemli olduğunu düşünüyor.

Mutfakta yapabileceğiniz 8 cilt maskesiMutfakta yapabileceğiniz 8 cilt maskesiHafta sonunu cilt bakımına ayırmaya ne dersiniz? Üstelik evinizdeki malzemelerle yapabileceğiniz ekonomik ve çok kolay tariflerle. Haydi mutfağa…

 

Etiketler Kadın Maaş çalışan
Yorumlar
Kalan Karakter 800