Kaç Liralık Mutluluk İsterdiniz?

Haydi biraz düşünelim... Para için nelerden vazgeçebilirsiniz?  Mesela daha çok para kazanabilmek için özgürlüğünüzden, uykunuzdan, huzurunuzdan vazgeçer misiniz? Peki sağlığınızdan, zamanınızdan fedakarlık eder misiniz? Yapılan istatistiklere göre insan hayatı boyunca günlük ortalama 8, haftalık ise 40 saatini para kazanmak için harcıyor.  Bu...

Haydi biraz düşünelim... Para için nelerden vazgeçebilirsiniz?  Mesela daha çok para kazanabilmek için özgürlüğünüzden, uykunuzdan, huzurunuzdan vazgeçer misiniz? Peki sağlığınızdan, zamanınızdan fedakarlık eder misiniz?

Yapılan istatistiklere göre insan hayatı boyunca günlük ortalama 8, haftalık ise 40 saatini para kazanmak için harcıyor.  Bu veriler ortalama ömrü 50 yıl olan bir insanın toplam hayatının 9.49 yılını para kazanmak için harcıyor olması, demektir.

Peki, neden? Geri kalan yaşamını daha mutlu yaşayabilmek, refah seviyesini daha da yükseltmek için. Tüm bunların ışığında: Para gerçekten mutluluk getirir mi? Nazım Hikmet yakın dostu Abidin Dino’ya "Sen mutluluğun resmini çizebilir misin Abidin?" diye sorduğundan bu yana insanlar bu soruya parayla ilişkili yanıtlar aradı. Bu derin soru birçok değişkenin ortasında binlerce araştırmaya konu oldu. Değişkenler göreceli dahi olsa çıkan sonuçlar birbirinin hep aynısıydı.

Oysa para; insan ihtiyaçlarını karşılamak ve insanı hedeflerine ulaştırmak için bir araçtır. Hedeflerine ulaşan, ihtiyaçları karşılanan insan mutlu olur. Fakat iyi bir araç olan para, hayatımıza hükmetmeye, bizi ele geçirmeye başlarsa mutluluktan çıkıp huzurumuz için tehlikeye dönüşür. Bu sebeple, insan parayı iyi yönetmek, ona hükmedebilmek kabiliyetine sahip olmalıdır.

Kendisine 3 kez ikramiye çıkan eski milyoner Mustafa Savgan, kazandığı tüm parasını kaybetmiş, eşinden ayrılmıştır. Hayat hikayesi ve pişmanlıkları "Kaybetmenin Kabiliyeti" isimli belgesele konu olmuştur.

"Karun kadar zengin olmak..."
Hz. Musa’nın ümmetinden olan Karun, aldığı kimya eğitimiyle topraktan altın çıkarmayı başarmış ve büyük hazinelerin sahibi olmuştur. Fakat tüm bunlar Karun’u şaşırtmış, inkar ve isyan noktasına getirtmiş. Sonunda varından yoğundan olmuştur. Para, emellerimize, amaçlarımıza "gayret ve emeklerimiz" ile ulaşmamızı sağlayan bir araçtır. Paraya ulaştığımız anda değil onu yönetebildiğimiz zaman paranın asıl sahibi oluruz. Asla unutmayın! Parasını yöneten, hayatını yönetir.

Etiketler hayat ipuçları
Yorumlar
Kalan Karakter 800