İran ve Rusya'dan yeni karar: Ticarette ulusal para kullanılacak

İran, Rusya'ya yapılacak ticarette ABD doları yerine kendi para birimleri olan riyal ve ruble kullanma konusundaki çalışmaların son aşamaya geldiğini duyurdu.

Güncelleme:

 İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Muhsin Kerimi, Rusya'ya yönelik dolar yerine riyal kullanımı için yapılan çalışmalarda sona yaklaşıldığını ifade etti. İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, Kerimi, Tahran'da Ticaret Odası üyeleriyle gerçekleştirilen bir toplantıda bu konuda konuştu. Kerimi, "Rusya, Afganistan ve Irak ile sınır ötesi riyal kullanımı üzerinde çalışmalar devam ediyor. Rusya'da bu çalışmaların tamamlanma aşamasına gelindi ve yakında faaliyete geçecekler." dedi.

Kerimi, bu alanda Rusya ile ilk pilot uygulamaların yapıldığını ve İranlı iş insanlarından Rusya'ya ihracatlarında riyal kullanmalarını istediğini belirtti. Ayrıca, Rusya'dan ithalatta ruble ile ödeme yapılabilmesinin mümkün olduğunu vurgulayan Kerimi, Afgan ve Iraklı yetkililerle de benzer konularda görüşmelerin devam ettiğini aktardı.

İran ve Rusya, Temmuz 2022'de karşılıklı ticari işlemlerde ABD doları yerine ulusal para birimlerini kullanma planlarını açıklamışlardı. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı Temmuz 2022 tarihli görüşmesinde, küresel ticarette doların terk edilmesi gerektiğini belirterek, "Doların küresel ticaretteki rolü giderek azaltılmalıdır." demişti. Putin ise, ABD'nin doları baskı aracı olarak kullandığını belirterek, İran ve Rusya'nın ticari ilişkilerde ulusal para birimlerini kullanma konusunda çalışmalar yürüttüğünü ifade etmişti. İran, Rusya'nın liderliğini yaptığı Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ile 25 Aralık 2023'te serbest ticaret anlaşması imzalamıştı.
 
 
 
 
 

Etiketler iran Rusya
Yorumlar
Kalan Karakter 800