İnternetten satılan ürünlere yeni denetim! Bakan açıkladı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, elektronik ticarette ürün denetimini güçlendirmek amacıyla hayata geçirilecek yeni uygulama kapsamında, kamu kuruluşlarının "gizli satın alma" yöntemiyle numune alarak test veya muayene yapabileceğini duyurdu.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, internet üzerinden satılan ürünlerin denetimi konusunda değerlendirmelerde bulundu. Elektronik ticaretin, ürün güvenliği açısından çeşitli riskleri beraberinde getirdiğini vurgulayan Bolat, bu nedenle fiziki mağazalarda olduğu kadar online piyasalarda da ürün güvenliği kurallarının uygulanmasının ve denetlenmesinin önem kazandığını ifade etti.

Bolat, 2021 yılında yürürlüğe giren Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu ile e-ticaret üzerinden satılan ürünlerin denetim altına alındığını hatırlatarak, bu kanunda elektronik ticaretle ilgili denetim kurallarına ve uygulamalara yer verildiğini belirtti. Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan "Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Taslağı" ile ilgili bilgi veren Bolat, taslağın uzaktan iletişim araçlarıyla satılan veya bulundurulan ürünlerle ilgili kuralları içerdiğini açıkladı.

Test ve muayene imkanı

Bakan Bolat, taslakta bilgi toplumu hizmet sağlayıcıları, aracı hizmet sağlayıcıları, posta hizmet sağlayıcıları gibi yeni aktörlerin sorumluluklarına, yetkili kuruluşların görev ve sorumluluklarına ve piyasa gözetimi ile denetimi usul ve esaslarına yer verildiğini belirtti. Ayrıca, denetim yapan kuruluşların uzaktan iletişim araçlarıyla satılan ürünlerden örnek alarak test veya muayene yapabileceklerini ve iktisadi işletmecilerden gerekli bilgi, belge ve kayıtları isteyebileceklerini ifade etti.

Taslağın yürürlüğe girmesiyle birlikte farklı idareler arasında uyum sağlanacağını ve e-ticaretteki ürünlerin daha etkin bir şekilde denetleneceğini belirten Bolat,  vatandaşların sağlığını koruma ve uygun olmayan ürünleri satan iktisadi işletmelere karşı önlemler alma konusunu öncelik olarak gördüklerini belirtti. Ayrıca teknolojik gelişmelere uygun olarak denetim sistemini güncelleyeceklerini söyledi.

Denetimler artacak

Bolat, Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek olan Avrupa Birliği finansmanlı 'e-Ticarette Ürün Güvenliği Projesi' hakkında bilgi vererek, bu projeyle elektronik ortamda satılan ürünlerin denetimini artırmayı ve güvensiz ürünleri tespit etmeyi amaçladıklarını açıkladı.

Üreticilere ve ithalatçılara büyük sorumluluk düştüğünü vurgulayan Bolat, bu konunun vatandaşların güvenliği, ülke kaynaklarının etkin kullanımı, ihracatın artırılması, ithalatın düzenlenmesi ve kurallara uyan firmaların korunması gibi birçok önemli konuyu içerdiğini ifade etti. Bolat, denetimlerde e-ticaret üzerinden satışı fazla olan ürünlerin öncelikli olarak denetleneceğini ve yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere idari yaptırımlar uygulanacağını belirtti.

Etiketler E-ticaret denetim
Yorumlar
Kalan Karakter 800