İnsan kanında ilk kez mikroplastik bulundu

Hollandalı bilim insanları, ilk kez insan kanında küçük plastik parçacıklar (mikroplastik) bulunduğunu saptadı.

Amsterdam Özgür Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan testler sonucunda, çalışmaya katılan 22 kişiden 17'sinin kanında mikroplastik tespit edildi.

Plastik parçacıklarının ne kadar zararlı olduğu hala tam olarak bilinmiyor ancak araştırmacılardan Prof. Dr. Marja Lamoree, mikroplastiklerin varlığının başlı başına endişe kaynağı olduğunu söyledi.

Hollandalı uzmanların daha önce yaptığı araştırmalar sonucu, insanların yiyecek ve su yoluyla mikroplastikleri yutabileceği ve parçacıkların dışkıda ve hatta plasentada bulunabileceği zaten biliniyordu.

PETROL KAYNAKLI

Alınan örneklerin yarısında, çalışmaya katılanların kanında PET plastik tespit edildi. Plastik parçacıklarının bir kısmının plastik şişe kaynaklı olduğu, üçte birinin ise, gıda ambalajı olarak kullanılan polistiren içerdiği belirlendi. Petrolden elde edilen polistiren tek kullanımlık bardak, tabak, yoğurt, ayran kaplarında sıklıkla kullanılıyor. ABD’de yapılan bir çalışma da PET şişe sularında ciddi oranda plastik parçalarının bulunduğunu göstermişti.

New York Devlet Üniversitesi’nde incelenen suların her 1 litresinde ortalama 10 plastik parçacığın bulunduğu ortaya çıkmıştı. 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800