İnşaat şirketleri kademeli satışa başladı

İnşaat şirketleri tarafından tek seferde ödenemeyen ev borçlarına çözüm bulmak adına "kademeli satış" başladı.

Güncelleme:

Yüksek kira bedelleri ve artan konut fiyatları, dar gelirli bireylerin yaşam mücadelesini daha da zorlaştırdı. Barınma krizi baş gösterirken, ev sahibi olmak ise neredeyse bir hayal haline geldi. Bu durumu fark eden şirketler, tek seferde ödenemeyen ev borçlarına çözüm bulmak adına "kademeli satış" modellerine yönelmeye başladı. Yeni satış modelinde, önce arsa payı satışı gerçekleştiriliyor, ardından evler aşamalı olarak satışa sunuluyor.

Gülistan Alagöz'ün Hürriyet'te yer alan habere göre, bir şirket "aşamalı konut sahibi olma sistemi" adını taşıyan bir model geliştirdi. Bu modele göre, öncelikle konutun arsa payı satışa çıkarılıyor, ardından inşaat maliyeti ödenerek ev sahibi olunabiliyor. Bu yöntemle gerçekleştirilen ilk proje Başakşehir'de hayata geçirildi, daha sonra Ispartakule'de benzer bir uygulama yapıldı. Ispartakule projesinde arsa payları, 890 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Proje ilgi gördükçe aynı model Pendik'e de uyarlandı ve Pendik projesinde 2+1 dairenin arsa payı, 1 milyon 550 bin TL'den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Başka bir şirket de, önümüzdeki iki yıl içinde 10 farklı projede toplamda 20 milyar liralık yatırım yapacağını duyurdu. Şirketin planları arasında erişilebilir fiyatlı konutlar üretmek de bulunuyor. Bu kapsamda konut bedelinin önce "arsa", sonra "inşaat maliyeti" şeklinde iki aşamada alınması planlanıyor.

Ayrıca, bu yıl içinde gayrimenkulde yeni enstrümanların devreye girmesiyle küçük yatırımcılar için yeni modellerin ortaya çıkması bekleniyor. Sermaye Piyasası Kurulu'nun "Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları" için hazırlıklarını tamamladığı belirtiliyor. Gayrimenkul Yatırım Fonları'nın yanı sıra proje fonlarının da ilgi göreceği öngörülüyor. Bu modelle şirketler, fon üzerinden sağladığı finansmanla büyük projelere yatırım yapabilecek ve 10 milyon liraya ev alamayan küçük yatırımcılar da küçük birikimleriyle milyarlık projelere ortak olabilecek.

Etiketler inşaat
Yorumlar
Kalan Karakter 800