İndirimli reklamlar durduruldu! Aldatıcı reklamlara ise ceza yağdı!

Ticaret Bakanlığı’ndan, tüketiciyi aldatan reklamlara, haksız ticari uygulamalarına ceza yağdı. Bakanlık, aldatıcı reklamlara, 5 ayda yaklaşık 108 milyon TL ceza verildiğini açıkladı.

Güncelleme:

Bakanlık, geleneksel ve dijital mecralarda sağlık, sosyal medya fenomenlerinin reklamları, gıda takviyesi reklamları, indirimli satış reklamları vb. sektördeki reklam ve uygulamaların incelendiği açıklayarak, yapılan çalışma doğrultusunda tespit edilen 664 adet dosya hakkında durdurma cezası dışında, 108 milyon TL idari para cezasının uygulandığını belirtti.

Tüketiciyi aldatan reklamlar duruldu!

Ticaret Bakanlığı’ndan tarafından yayınlanan açıklamaya göre, Reklam Kurulu’nun tüketiciyi aldatıcı reklam ve faaliyetlere 5 ayda yaklaşık 108 milyon TL ceza kestiği bilgisi verildi. Ayrıca, gıda sektöründe, özellikle çocukların tüketimine yönelik ürünlerde oldukça çok kullanılan “anne tarifi”, “anne dokunuşu” gibi ifadelerin söz konusu ürünlerin ev şartlarında hazırlanmış gibi gösterilerek tüketiciyi aldatan reklamlar arasında olduğu gerekçesiyle durdurulma kararı alındığı bilgisi verildi.

İndirim algısı oluşturulan reklamlar incelemede!

Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’nun “16 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen 345 Sayılı toplantısında 119 adet dosyadan 110’u mevzuata aykırı bulunurken, tüketicileri yanıltıcı ve aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamalar hakkında durdurma cezası ile birlikte toplam 13 milyon 744 bin 459 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildi” açıklamasını yayınlayarak, Geleneksel ve dijital mecralarda, sağlık reklamlarında sosyal medya fenomenlerinin ve gıda takviyesi reklamlarından indirimli satış ibaresiyle uygulanan reklam ve uygulamaların incelendiğinin bilgisini verdi.

Bakanlık, indirimli satışlarla ile ilgili olarak gerçekleştirilen denetimler ile ilgili ise şu bilgileri aktardı;

Bir firma tarafından çeşitli mecralar üzerinden yayınlanan kampanya ilanlarında indirimli satış süresi olarak altı aylık bir sürenin belirlendiğinin  tespit edildiğine dikkat çeken bakanlık, yapılan inceleme doğrultusunda, “sezon indirimi” başlığı ile kış, ilkbahar ve yaz olmak üzere 3 sezona tekabül eden ve sürekli değişen ürünlerin dahil edilmesinin kampanya yapılmasının, indirimli satış konusu ürün/ kategori/ kampanya kapsamı gibi konulardan dolayı, tüketicilerde belirsizliğe yol açacağı ve aynı zamanda da sürekli indirim ve kampanya gerçekleştirildiği algısı yaratılmasına neden olacağı gerekçesi ile söz konusu reklamların durdurulmasına karar verildiği bilgisi verildi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800