İllerin borç miktarları açıklandı: İşte borcuna en sadık olan il

Türkiye genelinde kredilerin takibe dönüşüm oranının en düşük olduğu il Çankırı olarak belirlenirken, takipteki alacak oranının en yüksek olduğu ilk ise Konya oldu.

Güncelleme:

Türkiye genelinde kredilerin takibe dönüşüm oranının en düşük olduğu il olarak Çankırı belirlendi. Takipteki alacak oranının en yüksek olduğu il ise Konya oldu, bu oran yüzde 3,9 olarak kaydedildi. Konya'yı sırasıyla Diyarbakır, Mardin, Hakkari ve Adana takip etti.

Ekonomim Gazetesi'nden İbrahim Ekinci'nin haberine göre, takipteki alacakların toplam nakdi krediler içerisindeki payını ifade eden takibe dönüşüm oranı, bankacılık sektörü genelinde yüzde 1,53 seviyesinde bulunuyor. Ancak, toplam 22 ilde bu ortalamanın üzerinde, özellikle Konya'da ise iki katından fazla bir oranda takibe düşen alacaklar bulunuyor. 

Takipteki alacak oranının en yüksek olduğu ilk 5 il sırasıyla şu şekilde:

Konya (%3,9), Diyarbakır (%3), Mardin (%2,4), Hakkari (%2,2) ve Adana (%2,2). En düşük takibe düşme oranına sahip il ise Çankırı'dır, bu ilde takibe düşme oranı yüzde 0,59 düzeyinde.

Diğer beş en iyi durumdaki il sırasıyla şunlar:

Denizli, Nevşehir, Siirt, Kastamonu ve Aksaray. İzmir, Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Muğla, Çorum, Trabzon gibi önemli ticaret merkezi sayılan illerde takibe düşme oranı yüzde 1'in altında seyrediyor. 

İllerin durumuna sektörel bazda bakıldığında, bazı illerde belirli sektörlerde çok yüksek takibe düşme oranlarına rastlanıyor.  Örneğin, Hatay'da inşaat sektöründe takipteki alacak oranı yüzde 31,86 ile oldukça yüksek. Aynı şekilde, Kilis'te finansal sektörde takipteki alacak oranı yüzde 75,38 ile dikkat çekiyor.

Yüksek takibe düşme oranında öne çıkan iller ve sektörler şu şekilde:  Afyonkarahisar'da turizm (yüzde 26,84), Kars'ta tekstil (yüzde 24,07), Yalova'da enerji (yüzde 22,51), Kocaeli'de enerji (yüzde 27,26), Konya'da enerji (yüzde 19,49) ve Kayseri'de turizm (yüzde 19,34). Sektörel bazda en çok takibe düşme enerji (13 ilde), inşaat (13 ilde) ve tekstil (7 ilde) sektörlerinde gözüküyor. 

Takipteki alacak oranı tüketici kredilerinde 21 ilde, ticaret sektöründe ise 6 ilde en yüksek kredi türünü oluşturuyor.

İller bazında, tek bir firmanın yüksek miktarlı kredisi, oranları yukarı çekebileceğinden, sektörel yükseklikler, her durumda o ilde o sektörün sıkıntılı olduğunu kesin olarak ifade ediyor. Örneğin, Hatay'da toplam takipteki alacak oranı inşaat ve turizmde yüksek olabilir, ancak bu miktar sadece 2,4 milyar lira düzeyinde. Kilis'te ise finansal sektör en sorunlu sektör olarak görülüyor, ancak takipteki kredi miktarı 70,1 milyon lira seviyesinde. Bu durum muhtemelen tek veya birkaç firma kredilerinden kaynaklanıyor. Ancak sektörel dağılımda enerji, inşaat, tekstil, tüketici ve ticari kredilerde yoğunlaşma dikkat çekiyor. 

Üç büyük ilde takipteki alacak miktarının yüksek olması normal bir durum. İstanbul'da 69,4 milyar, Ankara'da 23,3 milyar ve İzmir'de 5,5 milyar lira olarak gözüküyor. Ancak dikkat çekici olan, takipteki alacak oranı en yüksek il olarak görülen Konya'da alacak miktarının (8 milyar lira) İzmir'den ve daha büyük ekonomisi olan diğer bazı illerden daha yüksek olması. Örneğin, takipteki alacak miktarı Bursa'da 3,4 milyar, Gaziantep'te 5,5 milyar, Kocaeli'nde 4,7 milyar, Adana'da ise 4,8 milyar TL düzeyinde.

Etiketler Borç
Yorumlar
Kalan Karakter 800