İlk dört ayda 1,9 milyar liralık uyuşmazlık karara bağlandı

Bu yılın dört ayında, Tüketici Hakem Heyetleri, 1,9 milyar liralık anlaşmazlığı başarıyla sonuçlandırdı.

Güncelleme:

Ticaret Bakanlığı'nın yazılı açıklamasına göre, tüketici hakem heyetleri, 1995 yılından beri tüketiciler ile satıcı veya sağlayıcılar arasındaki anlaşmazlıklarda yargı dışı çözüm mercii olarak görev yapıyor. Bu heyetler, adil, hızlı ve basit bir şekilde uyuşmazlıkları çözerek, aynı zamanda yargı sisteminin iş yükünü azaltıyorlar. Bugüne kadar, yaklaşık 17 milyon uyuşmazlık dosyası bu heyetler aracılığıyla sonuçlandırıldı.

Yılın ilk dört ayında tüketici hakem heyetlerine 241 bin 53 başvuru yapıldı ve bu dönemde devreden dosyalarla birlikte toplamda 247 bin 966 uyuşmazlık sonuçlandırıldı. Başvuruların toplam değeri 1,9 milyar lira olarak belirlendi. Başvurular ürün ve hizmet bazında incelendiğinde, en fazla şikayet yüzde 12,8'lik oranla ayakkabılarla ilgili oldu. Bu konuyu, sırasıyla yüzde 5,67 ile "kredi kartı üyelik ücreti", yüzde 4,68 ile "kıyafet", yüzde 4,25 ile "cep telefonu", yüzde 3,94 ile "mobilya", yüzde 3,31 ile "internet abonelikleri" ve yüzde 2,48 ile "GSM aboneliği" şikayetleri takip etti.

En fazla şikayet perakende de

Sektörel bazda ise, en yüksek başvuru yüzdesi yüzde 57,72 ile "perakende ticaret" alanında gerçekleşti. Bu alanı sırasıyla yüzde 10,63 ile "finansal hizmetler" ve yüzde 8,83 ile "abonelik hizmetleri" sektörleri izledi.

Tüketiciler, başvurularını e-Devlet üzerinden veya Tüketici Bilgi Sistemi aracılığıyla elektronik ortamda iletebiliyorlar. Bu kapsamda, 2024'ün ilk dört ayında yapılan başvuruların yaklaşık yüzde 67'si e-Devlet üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirildi.
 
 
 
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800