'İkinci el konutta talep patlaması olacak'

Özak Global Holding Başkanı Ahmet Akbalık, konut fiyatlarının şu an çok ucuz olduğunu belirtti ve “Fiyatlar artacak, önümüzdeki dönemde ikinci el konut çok fazla talep görecek” dedi.

 Konut fiyatlarındaki artışın devam edeceğini belirten Özak Global Holding Başkanı Ahmet Akbalık, “Her yıl en az 700 bin konut üretilmeli. Ancak arsa stok problemi var. Üstelik inşaat malzemesi maliyetleri de yükseliyor. Yeni konutta arsa bedeli hariç inşaat maliyeti 1.150 dolara çıktı” dedi

 ‘KONUT FİYATLARI ÇOK UCUZ’

Posta gazetesinden Bilal Emin Turan’a konuşan Özak Global Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, yeni konut maliyetinin arsa bedeli hariç 1150 dolara (17 bin lira) çıktığın söyledi. Seramik fiyatlarının da iki yılda 10 kat arttığına dikkati çeken Akbalık, “Demir, beton maliyetlerindeki artış da ortada. Bu artışlar burada kalmaz. İnşaat maliyetleri artmaya devam edecek. Maliyet artışları henüz mevcut ve ikinci el konutlara yansımadı. Büyük şehirlerde arsa stok problemi de var. Konut fiyatlarındaki artış sürecek. Bence şu anda tüm gayrimenkuller çok ucuz.”

‘KREDİYLE EV ALMAK AVANTAJLI’

Konut, son günlerdeki değer artışıyla altın ve döviz gibi yatırım araçlarının tahtını sarstı. Enflasyon oranının altındaki kredi faiz oranları ve kira getirisi de hesaba katıldığında konutun şu an çok iyi bir yatırım aracı olduğunu söyleyen Akbalık, “Yüzde 20 peşinatı verip banka kredisiyle borçlanmak çok avantajlı. Çünkü yıllık yüzde 20 civarı krediyle borçlanıyorsunuz ama enflasyon yüzde 60’larda. Aradaki fark cebinde. Konut faizine göre marj yaklaşık yüzde 40” dedi.

‘TALEP KARŞILANAMIYOR'’

İkinci el konutların önümüzdeki dönemde çok fazla talep göreceğini belirten Akbalık şunları söyledi: “Çünkü sıfır konutlarda arz sorunu var. Şu anki nüfus akışına ve konjonktüre göre her yıl en az 700 bin konut üretilmek zorunda. Ancak talep karşılanamıyor. Belli bölgelerde plansız yoğunlaşma var. Konut üreticileri ihtiyacın nerede olduğuna değil arsanın nerede olduğuna bakıyor. Bunun için devletin yeni alanlar, uydu şehirler belirleyip orada konut üretimini sübvanse ve teşvik etmesi gerekiyor.”

 

Yabancıların konut tercihi 1+1 Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nin raporuna göre, yabancı yatırımcılar daha çok 1+1 konutları satın alıyor. Rapora göre, Mart ayında satılan her 10 konuttan 2’sini yabancılar almış.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800