İhtiyaç Kredisi Faiz Oranlarında Son 3 Ayın En Düşük Seviyesi!

Mart ayında hem politika faizi hem de ihtiyaç kredisi oranları zirveye ulaşmıştı. Ancak son günlerde faiz oranlarındaki belirgin düşüş dikkat çekiyor. 100 bin TL'nin 12 ay vadeli geri ödemesi 136 bin TL'ye kadar geriledi.

Güncelleme:

TL likiditesi son dönemde artarken, Merkez Bankası sıkı para politikası kapsamında çeşitli adımlar atmaya devam ediyor. Bu kapsamda, faiz oranlarının düşmesine karşı TL likiditesi farklı araçlarla çekilmeye çalışılıyor.

Gecelik Faizlerde 3 Ayın En Düşük Seviyesi

Mart ayında Para Politikası Kurulu (PPK) öncesinde %46,50 seviyesinde olan gecelik faizler, son 3 aylık dönemde %52,99 seviyesinde konumlandırılmaya çalışıldı. Ancak 5 Haziran’da %52,83 seviyesinde olan gecelik faiz, dün %47,02’ye kadar geriledi ve böylece son 3 ayın en düşük seviyesi görüldü.

21 Mart'ta TCMB tarafından politika faizi %50 seviyesine çıkarılmıştı. O tarihten bu yana kurlarda yatay bir seyir görülürken, aylık TÜFE göstergeleri %3’ün üzerinde seyretti. TL mevduat faizlerinde yaşanan düşüş dikkat çekerken, önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan PPK toplantısından yeni tedbirlerin gelebileceği belirtiliyor.

Mevduat Faizlerinde Gerileme

TCMB verilerine göre, en yaygın vade olan 1-3 ay arasında TL mevduatlara uygulanan faiz oranı 19 Nisan haftasında %68,88 ile zirve yapmıştı. Ancak, 7 Haziran haftasında bu oran %60,95’e kadar geriledi. Bugün, TL mevduatlara sunulan oranlar ise %47-50 bandına kadar düşmüş durumda.

İhtiyaç kredisi faiz oranları 29 Mart haftasında %86,15 ile zirveye ulaşmıştı. 7 Haziran rakamlarına göre ise ortalama ihtiyaç kredisi faiz oranı %75,02’ye kadar geriledi. Bazı bankalar tarafından sunulan en düşük ihtiyaç kredisi faizlerine göre, 100 bin TL’nin 12 ay vadeli geri ödemesi 136 bin TL’ye kadar düştü. Ancak, tüm bankaların ortalamasına göre geri ödeme tutarı hala 150 bin TL’ye yakın seyrediyor.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800