İhracatçı şirketlere 10 milyon liraya kadar Yeşil Mutabakat'a uyum desteği

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, şirketlere 10 milyon liraya kadar Yeşil Mutabakat'a uyum desteği verilecek.

Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Kararı, ihracat desteklerini düzenleyerek önemli değişikliklere imza attı. Yapılan değişiklikle birlikte, şirketlere yeşil mutabakata uyum sağlamaları için 10 milyon liraya kadar destek sağlanması kararlaştırıldı. İhracatçı birlikleri de bu destekten, yeşil mutabakata uyum projeleri için faydalanabilecek.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, şirketlerin yeşil mutabakata uyum projeleri kapsamında aldıkları danışmanlık hizmeti giderleri için 5 yıl boyunca yüzde 50 oranında ve toplamda 10 milyon liraya kadar destek sağlanacak. Bu destekle birlikte, 'tasarım ve ürün geliştirme projesi desteği' kararı yürürlükten kaldırıldı.

Ayrıca, kararda yer alan 'sezonluk fuar' başlığıyla, aynı takvim yılı içinde aynı ülkede ve aynı sektöre yönelik düzenlenen aynı isimli fuarların iki versiyonunun sezonluk fuar olarak kabul edileceği hükme bağlandı. Bu, yıllık 10 ile sınırlı fuar katılım desteğinin hesaplanmasında 1 fuar olarak değerlendirilecek.

Yurt dışı destekleri artırıldı

Çok kanallı zincir mağaza marka sahiplerine verilen destek miktarı artırıldı. Destek üst sınırı, önceki yıllarda 20 milyon lira olan miktar, şimdi yılda 180 milyon liraya yükseltildi. Bu kapsamda, şirketlerin franchise/birimlerine yönelik yurt dışı marka tescil/yenileme/koruma, pazar araştırması, kira, tanıtım, temel kurulum/konsept mimarı çalışma/dekorasyon giderlerine yüzde 50 oranında ve 180 milyon liraya kadar destek sağlanabilecek.

TURQUALİTY kapsamında ihracatçı birliklerine proje bazında verilen hibe desteği üst sınırı 4 milyon liradan 12 milyon liraya çıkarıldı. İştigal ettikleri sektörü tek başına temsil eden birlikler, bölgesel birlikler ve TİM yıllık 4 projesi için destek alabilecekler. Diğer birliklerin ise en fazla 2 projesi desteklenecek.

Yeşil mutabakata uyum projesi, TURQUALITY kapsamında da desteklenmeye başlandı. Kararın önceki hali, destek yönetim sistemlerinin yürütülmesine yönelik istihdam, eğitim, organizasyon, tanıtım ve danışmanlık giderlerini yıllık 100 milyon liraya kadar öngörüyordu. Ancak, yeşil mutabakat kapsamındaki destekle birlikte, desteğin üst limiti 250 milyon liraya çıkarıldı.

Etiketler ihracat
Yorumlar
Kalan Karakter 800