İcra takibinde ilk 7 güne dikkat!

Birileri olmayan borcunuz için hakkınızda takip başlatır ve 7 gün içinde itiraz etmezseniz ne olur? Takibe konu borcu ödemek zorunda mı kalacaksınız?

“Ödenmemiş vergi, kredi, kredi kartı, çek-senet, şahsi ya da ticari hiçbir borcum veya kefaletim yok. Birileri olmayan borçlarım için hakkımda takip başlatır ve herhangi bir nedenle 7 gün içinde itiraz etmezsem borç kesinleşecek ve ödemek zorunda mı kalacağım?”

İTİRAZ YOKSA KABUL ETMİŞ SAYILIR

Avukat Tamer Heper, bir okurundan gelen bu soruyu özetle şöyle cevapladı: “İtiraz 7 gün içinde yapılmazsa borcun varlığının kabul edildiği anlamı çıkar. Borçlu kişi ‘Tamam benim bu borcum var, kabul ettim’ demiş gibi kabul edilir.

TESPİT EDİLMESİNİ İSTEME HAKKI

Peki bu durumda her şey bitti mi?” Elbette bitmedi ama biraz uzadı. Borcu bulunmadığı halde haksız yere takibe muhatap olan ve herhangi bir nedenle 7 gün içinde itiraz etmemiş biri için dava açıp ‘borcunun bulunmadığının tespitini’ isteme hakkı var. Böyle bir davada borçlu gibi görünen kişinin gerçekte borcu bulunup bulunmadığı araştırılır. Borcu yok ise borcunun bulunmadığı hususu mahkeme tarafından tespit edilir ve takipten kurtulur. Bundan öncesinde bir ihtimalden daha söz edebilirim. Vatandaşın borcu yedi gün içinde itiraz olmazsa kesinleşir diyoruz ya, işte bu 7 günün başlangıcının tespiti de önemlidir.

İTİRAZ İMKANI VAR

Normal şartlarda tebligatın eline geçmediği, dolayısıyla 7 günlük sürenin dosyasında hesaplandığı gibi başlamadığını iddia eden bir borçlu da icra hukuk mahkemesine başvurup, tebligatın geçerli olarak başladığı sürenin hesaplanmasını isteyebilir. Bu yolla tebligatın geçerli olarak yapıldığı tarih belirlenirse 7 gün geçmemiş olur ve itiraz imkanı sağlanır. Yani 7 gün geçmekle her imkan tamamen ortadan kalkmış anlamına gelmez."

Asgari ücrete hangi bankalar haciz uygulamıyor? Asgari ücrete hangi bankalar haciz uygulamıyor? Asgari ücrete haciz konulur mu?, Asgari ücretten az olan maaşa haciz konulur mu? Kredi kullananların çok sorduğu sorulardır. TKBB'nin ocakta aldığı karara göre, aylık geliri asgari ücret veya daha az olanların maaşı haczedilemiyor.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800