IBAN'la alınan ödemelere kesilecek cezalar belli oldu

IBAN üzerinden tahsilat yapan ve satın almalarda makbuz düzenlemeyen tüccarlara kötü haber! Artık banka hesaplarından ödeme alıp makbuz vermeyen işletmeler, her makbuz için 3.400 TL ceza ödemek zorunda kalacaklar.

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanlığı, işletmelerin hesaplarına IBAN aracılığıyla yapılan transferleri titizlikle incelemeye başladı. Banka hesaplarından ödemeleri alıp fiş düzenlemeyen işletmelere her bir işlem için belirli bir miktar ceza uygulanacak. Aynı şekilde, fatura düzenlemeyen işletmelere de belirli bir miktar ceza kesilecek. Bu cezalar, belgede yer alması gereken tutarın yüzde 10'u oranında olacak ve en az 3.400 TL olacak şekilde belirlenmiştir. Vergi kaybına yol açan işletmeler vergi incelemesine tabi tutulacak.

Vergi kaybı oluşturan beyan dışı hasılat nedeniyle vergi incelemesi yapılıyor. Tespitler doğrultusunda dönem matrahları belirleniyor ve vergi cezaları kesiliyor. İşletmelerin ve ilişkili hesapların tüm IBAN yoluyla gelen transferleri detaylı bir şekilde inceleniyor. Bu kapsamda, işletme sahiplerinin yanı sıra aile üyeleri ve çalışanlarının hesapları ile kiralanan hesaplar da denetleniyor. Banka işlemleri, tapu kayıtları ve araç sicilleri gibi veriler de incelenerek analiz yapılıyor.

Gerçek gelirlerini beyan etmeyenler denetim sürecine dahil ediliyor. Kiralık hesaplar da, MASAK mevzuatı çerçevesinde terör finansmanı, kara para aklama, yasa dışı bahis gibi suç unsurlarını içeren eylemler açısından inceleniyor.
 
 
 
 
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800