Hindistan en değerli banknotlarını tedavülden kaldırıyor

Hindistan en değerli banknotlarını tedavülden kaldıracağını duyurdu. Peki, Hindistan neden en değerli banknotları neden tedavülden kaldırıyor?

Güncelleme:

Hindistan Merkez Bankası açıklamayı Cuma günü yaptı. Buna göre, 2 bin rupilik (yaklaşık 480 TL) banknotlar piyasadan kaldırılacak.

Hindistan banknotları neden tedavülden kaldırıyor?

Hindistan'ın en değerli banknotlarını kaldırmasının gerekçesi ise, "söz konusu kağıt paraların işlemlerde sık kullanılmaması".

Hindistanlılar  30 Eylül'e kadar 2.000 rupilik banknotları iade edip yeni banknotlar alabilir.

Hindistan ekonomisini etkileyecek mi?

Ekonomi Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden T.V. Somanathan, paraların tedavülden kaldırılmasının gündelik yaşama ya da ekonomiye olumsuz etkisi olmayacağını söyledi.

Ne olmuştu? 

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin 2016 yılında 500 ve 1000 rupilik banknotları tedavülden kaldırarak yerine 2 bin rupilik banknotları sürmüştü. Şimdi ise 2 bin rupilik banknotlarının piyasadan çekileceği duyuruldu. Modi hükümeti, bu adımı sahte paraların dolaşımını engellemek amacıyla attığını belirtmişti. Ancak, 2 bin rupilik banknotların piyasadan çekilmesi nakit sıkıntısına neden olmuştu ve hükümet kısa bir süre içinde 500 rupilik banknotları yeniden basarak bu açığı kapatmıştı.

Hindistan Merkez Bankası son 4 yıldır 2 bin rupilik banknot basmamış ve daha çok 500 rupi ve altındaki değerlerde banknot basmaya odaklanmıştır. Bu adım ile mevduat faizleri üzerindeki baskının hafifleyeceği ve kısa vadeli faiz oranlarında daha dengeli bir seyir izlemeyi sağlayacağı düşünülmekte...

Etiketler Hindistan
Yorumlar
Kalan Karakter 800