Her 3 kişiden 1'i kredi kartı borcunu ödeyemiyor!

İstanbul'da yapılan araştırmaya göre, kentte yaşayan her 3 kişiden 1'i kredi kartı borcunun ancak asgari tutarını ödeyebiliyor. 'Kredi kartında sadece asgari tutar ödendiğinde ne olur' sorusunun yanıtı yazımızda...

Güncelleme:

Evde en çok hangi konu konuşuldu?  

İstanbul Planlama Ajansı tarafından aylık olarak gerçekleştirilen İstanbul Barometresi araştırmasının Mart 2023 raporu yayımlandı. Katılımcılara martta evde en çok ne konuşulduğu sorusu yöneltildi.

Katılımcıların %40’ı Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin, %35,2’si ekonomik sorunların, %12,8’i ise 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminin konuşulduğunu ifade etti. İstanbullulara göre Martta Türkiye’de deprem gündemi, seçim gündeminden önce geldi.

İstanbulluların martta evde en çok konuştuğu konu deprem oldu. Katılımcıların %56,4’ü Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye’nin gündemi olduğunu ifade etti. İkinci sırada ise %21,3 ile 2023 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçimi ve üçüncü sırada %16,2 ile ekonomik sorunlar yer aldı.

Asgari tutarı ödeyebilenler çoğunlukta

Katılımcıların %32,7’si kredi kartı borcunun ancak asgari tutarını ödeyebildiğini söyledi. Kredi kartı kullananların %49,5’i aylık kredi kartı borcunun tamamını, %32,7’si ise borçlarının asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. %6,8’i asgari tutar ile borcun tamamı arasında bir miktarda, %5,1’i asgariden az miktarda ödeme yapabildiğini belirtirken, %5,9’u ise kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini ifade etti.

Mart ayında katılımcıların %22,2’si bazı ödemeleri yapamadığını ve borca girdiğini, %14,4’ü aslında pek geçinemediğini, %44,1’i kıt kanaat geçinebildiğini, %19,2’si ise geçinebildiğini ve kenara da para koyabildiğini belirtti.

Duygu halleri de soruldu

Katılımcılara marttaki duygu halleri soruldu ve 10 üzerinden değerlendirmeleri istendi. İstanbulluların ortalama stres seviyesi 7,3 olarak ölçülürken kaygı seviyesi 6,9 olarak ölçüldü.

Katılımcıların 10 üzerinden değerlendirmeleri istenen marttaki yaşam memnuniyeti seviyesi 5 olarak belirlenirken mutluluk seviyesi 4,7 olarak ölçüldü.

Yaşam memnuniyeti düşük gördüğünü belirten katılımcıların %63,9’u ekonomik sorunlar ve %21,8’i ise deprem sebebiyle yaşam memnuniyetinin düştüğünü belirtti.

Kredi kartı ödenmezse ne olur?

Kredi kartı borcunda sadece asgari ödeme tutarı ödendiğine faiz işlemeye devam ediyor. Bankalar, asgari ödeme tutarını ödeyen genellikle daha yüksek oranda faiz getirisi kazanıyor. Asgari tutarı ödeyerek kredi kartı harcamalarına devam eden müşterilerin borçları, yüksek faiz oranları üzerinden katlanarak artıyor.

Dönem borcunu tamamen ödeyen müşteriler ise hem bankacılık hizmetlerinden çok daha cazip imkânlar ile yararlanabiliyor hem de kredi notlarında yükselme sağlayabiliyor. Minimum ödeme tutarının düzenli olarak tahsil edilememesi, kullanıcıların bankacılık sicilini olumsuz yönde etkiliyor.

Bir yıl içerisinde üç dönem ardı ardına asgari ödeme tutarının altında ödeme yapılması ya da hiç ödeme yapılmaması hâlinde borcun tamamı ödenene kadar kredi kartı hizmetleri sonlanıyor.

Etiketler Kredi Kartı Borcu
Yorumlar
Kalan Karakter 800