Haziran Ayında Otomotiv İhracatı 2,6 Milyar Dolar Oldu!

Otomotiv sektörü temsilcileri haziran ayında 2,6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek, Türkiye'nin ihracatında önemli bir paya sahip oldu. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) yaptığı açıklamaya göre, otomotiv sektörü ihracatı yüzde 12 azalarak bu seviyeye ulaştı.

Güncelleme:

Ülke ihracatında lider konumunu koruyan otomotiv endüstrisinin aldığı pay yüzde 14,1 olarak gerçekleşti.

Otomotiv sektörünün alt ürün gruplarındaki ihracat rakamları da dikkat çekici. Tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar 50 milyon dolar, binek otomobil ihracatı 942 milyon dolar, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı 394 milyon dolar, otobüs-minibüs-midibüs ihracatı 177 milyon dolar ve çekici ihracatı 30 milyon dolar olarak kaydedildi.

Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık İlk Sırada

Haziran ayında otomotiv ihracatında en fazla pay sahibi ülkeler arasında Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa öne çıktı. Birleşik Krallık'a yapılan ihracat 322 milyon dolar ile en yüksek seviyede gerçekleşti. Almanya'ya yapılan ihracat 319 milyon dolar ile ikinci sırada yer alırken, Fransa'ya yapılan ihracat ise 315 milyon dolar oldu.

Avrupa Birliği ülkeleri, haziran ayında otomotiv ihracatında yüzde 70 pay ile ilk sırada yer aldı. AB ülkelerine yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azalarak 1 milyar 787 milyon dolar oldu. Diğer Avrupa ülkeleri ise yüzde 14 pay ile ikinci sırada yer alırken, bu ülkelere yönelik ihracat yüzde 14 arttı. Afrika ülkelerine yapılan ihracatta ise yüzde 28 düşüş yaşandı.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı'nın Görüşleri

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, haziran ayındaki ihracat performansını değerlendirerek, "Geçen ay uzun bayram tatilinin de etkisiyle tüm mal gruplarında ihracat azalırken, Birleşik Krallık'a yüzde 20, İspanya'ya yüzde 7, Romanya'ya yüzde 23, Birleşik Devletler'e ise yüzde 3 artış kaydettik. Yılın ilk altı aylık döneminde ise ihracatımız yüzde 2,3 artışla 17,7 milyar dolara yükseldi," ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800