Haftada 4 gün mesai anketi nasıl sonuçlandı?

Haftada 4 gün çalışma uygulaması yaygınlaşıyor. Gelişmiş ülkelerde haftada 5 gün yerine 4 gün çalışmayı gündemlerine alan şirketlerin sayısı artıyor. En son İngiltere’de geniş katılımlı 4 çalışma anketi yapıldı.

Güncelleme:

Belçika, İzlanda, İsveç ve Almanya'da kısmen uygulanmaya başlanan 4 gün mesai İngiltere'de de denenmişti. 2 bin 900 çalışan Haziran 2022’den itibaren altı ay boyunca haftada 4 gün çalışmıştı. Pilot uygulamaya katılan 61 şirketin çoğu, 4 gün mesaiye devam kararı almıştı.

Çalışan 4 günü nasıl karşıladı?

Bu denemenin ardından istihdam şirketi Hays 12 bin kişiyle ‘haftada 4 gün mesai’ anketi gerçekleştirdi. Ankete katılan 3 kişiden ikisi ofiste 4 günlük çalışmayı olumlu baktığını ifade etti. 3 çalışandan 2’si de başka şirketten kısa çalışma teklifi gelmesi halinde iş değiştirebileceklerini söyledi. Bu oran, geçtiğimiz yıl yapılan benzer bir ankete göre yüzde 50’den fazla arttı.

Kısa çalışmanın etkileri ne oldu?

İngiltere’deki 61 şirketin, maaşlarda değişiklik uygulamadan çalışma saatlerini yüzde 20 azaldığı 4 günlük çalışma denemesi Cambridge Üniversitesi, Oxford Üniversitesi ve Boston College'dan araştırmacılar tarafından değerlendirilmişti. Araştırmacılar şu sonuçlara ulaşmıştı: Çalışanlar kendilerini daha az stresli ve mutlu hissetti. İşe gelmeme oranı üçte iki azaldı. Üretkenlik arttı. Şirketler çok sayıda iş başvurusu aldı.

Araştırma hem çalışanlar hem de işverenler arasında 4 günlük çalışmaya ilginin arttığını gösterdi. Ancak ankete katılanların yüzde 5’inin 4 günlük çalışmanın uygulanabileceği bir şirkette çalıştığı belirtildi.

 

 

 

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800