Hacizli malların satışında yeni dönem başlıyor

Muhafazasına gerek kalmayan hacizli malların tasfiyesine ilişkin yeni düzenleme, yarından itibaren uygulamaya konulacak. İşte detaylar...

Güncelleme:

Hukuken korunmaya ihtiyaç duyulmayan yedieminlerdeki hacizli malların tasfiyesi yarın itibariyle başlıyor. Bu süreç, İcra ve İflas Kanunu'na eklenen geçici 20. madde ile ilgili olarak gelişiyor. Artık hukuki korumaya gerek olmayan hacizli malların tasfiyesi, tarafların çıkarlarını ve kamunun yararını gözeterek çözüme kavuşturuluyor. Bu konuyla ilgili tebliğ, 18 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlandı ve bu doğrultuda uygulama, 1 Kasım'da yürürlüğe girecek.

Bu çerçevede, haciz kararı kaldırılmış olan malların, yasal istisnalar dışında, öncelikle mülkiyet sahibi olan borçlu tarafından alınabilecek. Borçlu malı teslim almayı reddederse, rehin hakkı sahibine malın teslim edilmesi imkanı tanınacak.  Ancak bu hakların kullanılmaması durumunda, sicile kayıtlı mallar ve diğer mallar, kamunun yararı gözetilerek yasal olarak belirlenen bir bedelle MKE A.Ş.'ye devredilecek. Mallar satıldığında veya mülkiyet devredildiğinde elde edilen bedel koruma altına alınacak ve hak sahiplerine ödenecek.

Eğer belirtilen mallar MKE A.Ş.'ye devredilmezse, çürümelerini önlemek, ülke ekonomisine ve çevreye zarar vermemek amacıyla Türkiye Kızılay Derneği'ne ücretsiz olarak devredilecek. 

Elektronik satış işlemi ise söz konusu malların tasfiyesi sürecinde yarın başlayacaktır.

Etiketler haciz
Yorumlar
Kalan Karakter 800