Günlük adli para cezasının alt ve üst sınırı artırıldı

Ceza Muhakemesi Kanunu'nda ve diğer bazı kanunlarda yapılan değişikliklerle, bir günlük adli para cezasının alt sınırı ve üst sınırı artırıldı.

TBMM Genel Kurulu'nda onaylanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, emekli bayram ikramiyesini 3 bin liraya çıkaran düzenlemeyi de içeriyor. Halk arasında "8. Yargı Paketi" olarak bilinen bu kanuna göre, emekli bayram ikramiyesi miktarı 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltildi. 

Suçla daha etkili bir şekilde mücadele edilebilmesi ve caydırıcılığın arttırılması amacıyla, bir günlük adli para cezası alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı ise 100 liradan 500 liraya yükseltildi. Bu düzenleme ise 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. 

Örgüt adına suç işleyen kişi

Anayasa Mahkemesi tarafından yapılan iptal gerekçeleri dikkate alınarak Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişiklikle, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme eylemi, müstakil bir suç olarak düzenlendi. Bu doğrultuda, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen birey, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Suçun mahiyetine bağlı olarak verilecek ceza yarıya kadar indirilebilecek. Bu hüküm, yalnızca silahlı örgütlerle ilgili olacak.

Örgüt adına suç işleyen kişi, hem işlediği suçtan hem de örgüt adına suç işleme fiilinden dolayı ayrı ayrı cezalandırılacak. Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlar bağlamında, silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. 

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, ilk derece mahkemesi sıfatıyla bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay tarafından verildiğinde temyiz yoluna başvurulabilecek. İstinaf ve temyiz aşamalarında karar ve hüküm, usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar yönünden incelenecek.

Ceza hukuku kapsamındaki soruşturma ve kovuşturmalar ile özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlanmaması durumunda, bireysel başvurular Anayasa Mahkemesi tarafından değerlendirilecek ve başvuru yollarının tükenmediği gerekçesiyle kabul edilemezlik kararı verilenler ile incelemenin devamını haklı kılan neden bulunmayanlar, belirlenen süre içinde Tazminat Komisyonu'na başvurarak dosyanın incelenmesine imkan tanınacak.


 
 
 
 

Etiketler para cezası
Yorumlar
Kalan Karakter 800