Güneş enerjisi yatırımlarına 14 milyon liraya kadar destek! Kimler başvurabilir?

Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında, güneş enerjisi yatırımlarına 14 milyon liraya kadar, temiz ve döngüsel ekonomi yatırımlarına ise 4 milyon liraya kadar destek sağlanacak.

Güncelleme:

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Türkiye Yeşil Sanayi Projesi kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, KOSGEB ve TÜBİTAK'ın koordinasyonunu üstlendiği başvurular devam ediyor. Toplamda 450 milyon Euro kaynağa sahip olan projede, güneş enerjisi yatırımlarına 14 milyon liraya kadar, temiz ve döngüsel ekonomi yatırımlarına ise 4 milyon liraya kadar destek sağlanacak. Bilgilendirme toplantısı, Ankara Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde, KOSGEB ve TÜBİTAK yetkililerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

KOBİ'ler, güneş enerjisi yatırımları projelerinde yüzde 60 oranında destek alabilecek ve bu destek makine teçhizat giderleri için kullanılabilecek. Destek oranı, deprem felaketinin yaşandığı illerden Adana, Diyarbakır, Elazığ ile Gaziantep (Nurhak/Islahiye hariç) için yüzde 80, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in Nurhak ve Islahiye ilçelerinde ise yüzde 90 olarak uygulanacak. Değeri 500 bin lira ve üzerinde olan teçhizat için en az 2 adet piyasa araştırma bilgisi sunmak gerekecek.

500 bin liraya kadar destek

Temiz ve döngüsel ekonomi alanında işletmelere sağlanacak destek, proje tutarının yüzde 70'ine kadar olacak. Makine ve teçhizat alımına 3.5 milyon liraya kadar destek verilecek, personel, yazılım ve hizmet alımı giderlerine ise 500 bin liraya kadar geri ödemeli destek sağlanacak.

Güneş enerjisi yatırımlarına 14 milyon liraya kadar destek! Kimler başvurabilir?  resim: 0

İşletmeler, enerji verimliliği, su verimliliği, hammadde verimliliği, sürdürülebilir ve iklimle uyumlu atık geri dönüşümü, endüstriyel simbiyoz, döngüsel ekonomi alanlarında destek başvurusu yapabilecekler. Her iki program için de 8 Aralık 2023'te başlayan başvurular, 30 Kasım 2024'e kadar devam edecek. Destekten yararlanmak isteyen şirketlerin en az 2 yıl önce kurulmuş olmaları ve findeks kredi notu endeksinde 'orta riskli', 'az riskli', 'iyi' veya 'çok iyi' gruplarından birine ait olmaları gerekiyor. Başvuranların bilanço veya net satış hasılatı, proje bütçesinden daha büyük olamayacak. Başvuru öncesi 12 aya ait toplam enerji tüketimi 20 Ton Eşdeğer Petrol (TEP) veya üzerinde olacak.

Destek alabilecek faaliyet grupları neler? 

İmalat sektörünün tümü, Motorlu taşıt ve motosikletlerin onarımı, Motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı, Toptan ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç), Perakende ticaret (Motorlu kara taşıtları ve motosikletler hariç), Programcılık ve yayıncılık faaliyetleri, Telekomünikasyon, Bilgisayar programlama, danışmanlık ve ilgili faaliyetler, Bilgi hizmet faaliyetleri, Mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, İdare merkezi faaliyetleri; idari danışmanlık faaliyetleri, Mimarlık ve mühendislik faaliyetleri; teknik test ve analiz faaliyetleri, Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri, Reklamcılık ve piyasa araştırması, Diğer mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, Bilgisayarların, kişisel eşyaların ve ev eşyalarının onarımı, Diğer hizmet faaliyetleri.


 
 
 

Etiketler güneş enerjisi
Yorumlar
Kalan Karakter 800