Güneş enerjisi devrimi: Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 45'ini karşılayacak

Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli, yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerinin analizi sonucunda belirlendi. Buna göre, çatılar üzerinde en az 120 gigavatlık bir kapasite oluşturulabilecek ve elektrik tüketiminin yüzde 45'i çatılarda kurulacak güneş enerjisi santralleriyle karşılanabilecek.

Güncelleme:

Ember tarafından yapılan analiz, 11 il dışındaki çatılarda kurulabilecek güneş enerjisi potansiyelini ortaya koydu. Bu çatılar, panel kurulumlarına uygunluklarına göre sınıflandırıldı. Analize göre, çatılarda kurulacak güneş enerjisi kapasitesi, Türkiye'nin enerji dönüşümünde önemli bir rol oynayabilir ve en az 120 gigavatlık bir kapasite oluşturabilir.

Bu kapasiteyle yılda 148 teravatsaat elektrik üretilebileceği hesaplandı. Bu da Türkiye'nin 2022'deki toplam elektrik tüketiminin yüzde 45'ine denk gelen bir ihtiyacı karşılayabileceği anlamına geliyor. Rapora göre, çatılarda kurulacak güneş enerjisi santralleri, elektrik üretiminde fosil yakıtlardan kaynaklanan dışa bağımlılığı azaltarak finansal teşviklerden tasarruf sağlayabilir.

İstanbul, Ankara ve İzmir güneş enerjisi potansiyeline sahip

Çalışma, çatı tipi güneş enerjisi potansiyelinin şehirlere göre dağılımını da ortaya koydu. İstanbul, Ankara ve İzmir, en yüksek güneş enerjisi potansiyeline sahip şehirler olarak belirlendi. Özellikle, çatı tipi güneş enerjisi üretiminde Ankara ve İzmir, yıllık 12,5 teravatsaat ve 12,4 teravatsaat üretim potansiyeli ile öne çıkıyor.

Türkiye'nin güneş enerjisi hedeflerine vurgu yapan Ember Bölge Lideri Ufuk Alparslan, çatıların güneş enerjisi için büyük bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, yeni binaların inşası ve kamu binalarına panel yükümlülüklerinin getirilmesiyle enerji hedeflerine ulaşmanın mümkün olabileceğini belirtti.

Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücü 2022 itibarıyla 11,2 gigavata yükseldi ve ulusal hedeflere göre 2035'e kadar 52,9 gigavata çıkarma düşünülüyor. Ember'in analizine göre, çatı tipi güneş enerjisi, Türkiye'nin bu hedeflere ulaşmasına önemli bir katkı sağlayabilir.

Etiketler güneş enerjisi
Yorumlar
Kalan Karakter 800