Gözler Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararında!

Merkez Bankası bugün politika faizi ile ilgili kararını açıklayacak. İşte ekonomistlerin beklentileri...

Güncelleme:

TCMB Para Politikası Kurulu, bugün saat 14.00'te politika faizi ile ilgili alacağı kararı duyuracak.

Kasım ayı toplantı takvimine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararını bugün saat 14.00'te açıklayacak. TCMB, geçmiş beş toplantısında toplamda 2 bin 650 baz puan faiz artışına gitmişti. Haziran'da 650, Temmuz'da 250, Ağustos'ta 750, Eylül ve Ekim'de ise 500'er baz puanlık artışlar gerçekleşmişti.

Ekonomistlerin beklentileri ne yönde?

 AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 250 baz puan artırılarak yüzde 37,50'ye çıkartılacağını söyledi. 

Ata Yatırım Hazine GMY Etem Öztekin milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "PPK kararı için piyasadaki genel beklenti TCMB’nin 250 baz puan artırarak politika faizini %37.50’e çıkaracağı yönünde. Yıl sonunda politika faizinin %40 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Bu seviyedeki bir politika faizinin 1 yıllık bileşik faiz oranı karşılığı yaklaşık %48 seviyelerinde olur ki bu da piyasadaki 2024 yıl sonu enflasyon beklentisiyle karşılaştırıldığında pozitif bir reel faiz anlamına gelir. Merkez Bankası’nın piyasayı ikna edebilmek adına böyle bir denge yakalamayı hedefleyebileceğini düşünüyorum” açıklamalında bulundu. 

Reuters'in anketine katılan ekonomistlere göre bu ay da faiz artışının devam etmesi ancak hızının 250 baz puana yavaşlaması bekleniyor. Ankete göre politika faizinde 16 ekonomist 250 baz puan, üç ekonomist 500 baz puan, bir ekonomist 350 baz puan ve bir ekonomist ise 300 baz puan artış tahmininde bulundu.

JP Morgan da TCMB'nin Kasım'da sıkılaşmada yavaşlamasını bekliyor. JP Morgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik, Merkez Bankası'nın önümüzdeki toplantısında politika faizini 250 baz puan artıracağını öngördü. Akçelik, Aralık toplantısında da 250 baz puanlık artış yapılacağını tahmin etti. Akçelik, ayrıca TCMB'nin 2024 sonuna kadar faizi yüzde 45 seviyesinde koruyacağını düşündüklerini söyledi. 

Etiketler Faiz Merkez Bankası
Yorumlar
Kalan Karakter 800