Gözler Merkez Bankası'nda! Yılın ilk faiz kararı bugün açıklanacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın ilk faiz kararını bugün açıklayacak. Peki tahminler ne yönde?

Güncelleme:

Merkez Bankası, bugün yeni yılın ilk PPK toplantısını düzenleyecek ve piyasalardaki hareketler yakından izleniyor. Ekonomistlere göre, yıl sonunda politika faizi yüzde 38,75 seviyesinde olacak.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi, önceki toplantıya göre 250 baz puan artırılarak yüzde 42,50'ye çıkarıldı. Merkez Bankası, parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa sürede tamamlamayı planlıyor.

Son toplantılardaki kararlar

Son 7 toplantıda Merkez Bankası, faizde artışa gitti ve bu yıl toplamda 34 puanlık bir artış gerçekleşti. Haziran ayından itibaren para politikasında sıkılaştırma politikasına geçen Merkez Bankası, bu süreçte faizi 27 ay sonra ilk kez yükseltmişti.

Yeni başkan Hafize Gaye Erkan liderliğindeki kurul, haziran toplantısında politika faizini 6,5 puan artırarak yüzde 15'e çıkarmıştı. Ardından temmuz toplantısında faizi 2,5 puan artırarak yüzde 17,50'ye yükseltmiş, ağustos toplantısında ise 7,5 puanlık bir artışla faizi yüzde 25'e çıkarmıştı.

Eylül toplantısında politika faizi 500 baz puan artırılarak yüzde 25'ten yüzde 30'a yükseltildi. Ekim ve kasım toplantılarında da faiz artışları devam etti, faiz oranı sırasıyla yüzde 35 ve yüzde 40'a çıkarıldı.

Etiketler Faiz Merkez Bankası
Yorumlar
Kalan Karakter 800