Goldman Sachs'tan Türkiye değerlendirmesi: Ne zaman normalleşme süreci başlayacak?

Goldman Sachs, Türkiye'nin rezervleri ve likidite durumuyla ilgili gerçekleştirdiği incelemede, portföy çıkışlarının son dönemdeki artışını beklenmedik bir gelişme olarak değerlendirdi ve seçimlerin ardından normalleşme öngördü.

Güncelleme:

Son dönemde Türkiye'de portföy çıkışı eğilimi ve buna paralel olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinde gözlemlenen düşüş, Goldman Sachs ekonomistleri tarafından seçim sonrasında bir normalleşme sürecinin başlayacağı şeklinde tahmin edildi.

Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil'in 8 Mart tarihli notuna göre, TCMB'nin rezervlerindeki düşüş eğilimi devam ederken, bu durumun büyük olasılıkla sermaye çıkışlarını yansıttığı vurgulandı.

Raporda ekonomistler, TCMB'nin döviz pozisyonundaki kötüleşmenin, mart ayındaki yerel seçimlere bağlı sermaye çıkışları, mevsimsel olarak zayıf seyreden cari işlemler dengesi ve vadesi gelen döviz korumalı hesapların yurt dışında dövize dönmesi gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle meydana geldiğini açıkladı.

Normalleşme süreci başlayacak

Ekonomistler, bu çıkışların şaşırtıcı bir boyutta olduğunu ancak geçici olduğunu belirtirken, seçimlerin ardından normalleşme sürecinin başlayacağına inandıklarını ifade etti.

Buna rağmen, Goldman Sachs ekonomistleri, TCMB'nin seçimlerden önceki politika toplantısında sermaye çıkışlarını dengelemek amacıyla politika faizini daha da artırma olasılığının arttığına dikkat çekti.
 
 
 
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800